1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak’ın Yeni Meclis Başkanı Cuburi
Irak’ın Yeni Meclis Başkanı Cuburi

Irak’ın Yeni Meclis Başkanı Cuburi

Irak'ta, Sünni Milletvekili Selim Abdullah Cuburi, Şii ve Sünni vekillerin oylarıyla yeni meclis başkanı oldu. İlk başkan yardımcısı seçimi ise gerekli oy oranı yakalanamadığı için gerçekleşmedi.

15 Temmuz 2014 Salı 16:33A+A-

Irak Parlamentosu'ndaki oylama sonucunda yeni meclis başkanı Selim Abdullah Cuburi oldu. Cuburi'nin karşısındaki tek aday Şuruk Abaycı ise 19 oyda kaldı. 60 oy ise geçersiz sayıldı.

Meclis başkanının seçilmesi için salt çoğunluğu (165 oy) kazanması gerekiyordu.

Şii meclis başkanı yardımcısı, 149 oy alan Haydar İbadi’nin 165 oyu geçememesi nedeniyle seçilemedi.

Mukteda Sadr’ın Ahrar (Özgürler) Hareketi, Ulusal İttifak’ın adayı Haydar İbadi’yi desteklediğini açıklamasına rağmen daha sonra Ahmet Çelebi’yi kendi adayı olarak gösterdi.

Ahmet Çelebi 107 oy alınca Haydar İbadi 149 oyda kaldı ve başkan yardımcısı seçimi gerçekleşemedi.

Cuburi’nin biri Şii diğeri Kürt olmak üzere iki yardımcısının seçilmesi gerekiyor.

Irak devlet televizyonuna göre, Kürt milletvekillerinin kritik oturum öncesinde bir araya gelerek, meclis başkanlığı seçimindeki pozisyonlarını belirlemek üzere görüştü.

Bağdat'taki Al Jazeera muhabiri Imran Khan, Cuburi'nin seçilmesini Irak'ta yeni hükümetin kurulması yolunda atılan en kolay adım olarak niteledi.

Sırada cumhurbaşkanı var

Meclisin bir sonraki toplantısında ise cumhurbaşkanının seçilmesi bekleniyor. Irak devlet televizyonunun iddiasına göre Kürtlerin cumhurbaşkanlığı seçimi için adayları Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtsever Birliği'nden (KYB) Berham Salih ve Necmettin Kerim olacak.

Seçilen cumhurbaşkanı 15 gün içerisinde bir kişiyi hükümetle kurmakla görevlendirmek, görevlendirilen kişi ise 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda. 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Renas Jano, Irak'ta meclis başkanlığı için Şii ve Sünni partilerin Sünni Koalisyon'un oluşturduğu Ulusal Güçler Birliği üyesi Selim Cuburi'nin adı üzerinde anlaştığını söyledi.

Meclis Başkanı'nın birinci yardımcısının Şiilerden, ikinci yardımcısının Kürtlerden seçileceğini ifade eden Jano, "Eğer ikinci başkan yardımcısı KDP'den olursa bizim adayımız Hüsrev Goran'dır. Şiilerin başkan yardımcısı adayı ise Himam Himut'tur" dedi.

Kürt bölgesinden milletvekilleri Erbil'den Bağdat'a yapılan uçak seferlerinde kum fırtınası sebebiyle yaşanan gecikmelerden dolayı parlamentonun pazar günkü oturumuna katılamamışlardı.

Irak Türkmen Cephesi'nin eski milletvekili Hasan Özmen de ülkede 2003'te taraflar arasında varılan gayriresmi anlaşmaya göre, "cumhurbaşkanının Kürtlerden, başbakanın Şiilerden, meclis başkanının Sünnilerden" seçildiğini hatırlatarak, "Bu anlaşma devam ediyor. Sünniler meclis başkanlığı için Selim Cuburi'yi aday gösterdiler. Bu onların tercihi. Irak Başbakanı Nuri Maliki de Cuburi'nin adaylığına sıcak bakıyor" şeklinde konuştu.

SELİM CUBURİ KİMDİR?

Selim Cuburi, Vataniye Listesi’nden milletvekili.  Irak’ta Müslüman Kardeşler ile bağlantılı Hizb-i İslami (Irak İslam Partisi)’ nin üyesi. Diyala’nın Mikdad bölgesinde doğdu. Hukuk alanında mastır yaptı. Nehreyn ve Diyala Üniversitelerinde hocalık yaptı. Hamurabi dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Sünnilerin haklarını koruma noktasında faaliyetler yürüttü. Muttehidun Listesi kendisini Meclis Başkanlığı’na aday gösterdi. Aynı zamanda Sivil Reform Birliği’nin de başkanlığını yapıyor. Facebook sayfasından IŞİD ve silahlı gruplar hakkında sert eleştirilerde bulundu.

Al Jazeera ve AA

HABERE YORUM KAT