1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ın Diyala İlinde Katliam İddiası
Irak'ın Diyala İlinde Katliam İddiası

Irak'ın Diyala İlinde Katliam İddiası

Irak Parlamentosu Diyala Milletvekili Raad el-Dehliki, Mukdadiyye ilçesine bağlı Marvana bölgesinde savaşan gönüllüler adıyla hareket eden bazı çetelerin, 60 vatandaşı katlettiğini ileri sürdü.

28 Ocak 2015 Çarşamba 15:29A+A-

Irak Parlamentosu Diyala Milletvekili Raad el-Dehliki, Mukdadiyye ilçesine bağlı Marvana bölgesinde savaşan gönüllüler adıyla hareket eden bazı çetelerin, 60 vatandaşı katlettiğini ileri sürdü.

Dehliki, kentteki güvenlik durumuyla ilgili Parlamento binasında basın toplantısı düzenledi. Milletvekili Dehliki, IŞİD ile çatışmalar sonucu güvenlik güçleriyle birlikte hareket eden Şii gönüllüler tarafından geri alınan Marvana bölgesinde güvenlik durumunun kötü olduğunu belirterek, "Savaşan gönüllüler topluluğu adı ve yalanıyla hareket eden bazı çeteler, 60 vatandaşı öldürdü" dedi.

Diyala'nın IŞİD'ten geri alınan ikinci büyük ilçesi Mukdadiyye ve diğer bazı bölgelerde katliam yaşandığını iddia eden Dehliki, "Özellikle Marvana bölgesinde bulunanların çoğu, civar bölgelerden kaçan vatandaşlardır. Teröristlerin giremediği bölgede masumların öldürülmesi bizi endişelendiriyor ve beraberinde soru işaretleri getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şiilerin dini lider Ayetullah Ali el-Sistani'nin IŞİD' e karşı cihat çağrısına değinen Dehliki, 'IŞİD'ten geri alınan bölgelerdeki ev ve kutsal mekanların yakılmamasını ve sivillere kıyılmaması gerektiği' anımsattı. Dehliki, çağrılara uyulmasını ve Diyala'nın ilçe nahiye ve köylerinde yapılan katliamların kınanmasını istedi.

Savaşan gönüllülerle birlikte hareket eden bazı "esrarengiz çetelerin" bu tür eylemlerde bulunduğunu savunan Dehliki, "Bu çeteler, toplumsal güvenliği bozarak kaos ortamı yaratmayı amaçlıyor" ifadesini kullandı.

"Katliamlar kenti"

Başbakan Haydar el-İbadi'ye acilen bölgeyi ziyaret etmesi çağrısı yaparak, gerçeklerin incelenmesi ve araştırılması için acilen bir komisyon kurulması gerektiğini kaydederek Diyala Milletvekili, "Diyala halkının akan temiz kanına karşı bu kadar sorumsuzluk ve yapılan haksızlıklar karşısında bu kadar görmezden gelinmeler yeter. Diyala'ya artık "katliamlar kenti" ismini verdik" diye konuştu.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'ye de seslenen Dehliki, Meclisin yarın ki oturumunun Diyala'daki son güvenlik durumuna ayırılmasını talep etti.

"Uluslararası mahkemelere başvuracağız" diyen Dehliki, şunları kaydetti:

"Mervana'da katliama maruz kalan halkımızın hakkını savunmak için tüm ilgili uluslararası mahkemelere başvuruda bulunacağız. Hükümete bağlı güvenlik komisyonlarına güvenmiyoruz. BM Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov'u da söz konusu güvenlik durumuyla ilgili gerçeklerin araştırılıp gün yüzüne çıkması noktasında sorumlu tutuyoruz."

Iraklı Milletvekili ve Diyala Operasyonlar Sorumlusu Hadi el-Amiri, geçtiğimiz Pazar günü, Diyala'nın ikinci büyük ilçesi Mukdadiyye'nin, 3 gün süren çatışmalar sonucunda güvenlik güçleri, kent polis teşkilatı ve savaşan gönüllülerin (Şii gruplar) işbirliğiyle tamamen geri alındığını söylemişti.

HABERE YORUM KAT