1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak Polisi Telafer’de 80 Türkmen'i Katletti
Irak Polisi Telafer’de 80 Türkmen'i Katletti

Irak Polisi Telafer’de 80 Türkmen'i Katletti

Irak Türkmen Cephesi Telafer Sorumlusu, Irak polisinin kaçarken 80 Türkmen'i öldürdüğünü bildirdi.

16 Haziran 2014 Pazartesi 12:11A+A-

Irak Türkmen Değişim Listesi Milletvekili Muhammet İlhanlı, Irak ordu güçlerinin, Telafer'den çekilirken cezaevinde bulunan 80 mahkumu öldürdüğünü öne sürdü. Mahkumların, IŞİD saflarına katılmasını önlemek için böyle bir katliamı yapmış olabilirler" şeklinde konuştu. 

"IŞİD saldırdıktan sonra Irak ordusu Telafer'den çekildi. Orada savaşanlar, aşiretçi ve mezhepçi aşiretlerdir. Şimdi Maliki, bunlara destek olmak için bir milis gücü gönderdi. Bunlara gönüllü askerler veya halk güçleri deniliyor. Savaşmak için Telafer'e gittiler. Maliki, bunları gönüllü düzenli asker olarak gösteriyor."

Telafer'den kaçışın devam ettiğini belirten İlhanlı, Sünnilerin Duhok ve Musul'a, Şiilerin ise daha güvenlik gördükleri Kürt bölgesine sığındıklarını anlattı.

İlhanlı, Telafer'de şu ana kadar Şii ve Sünniler arasında silahlı çatışma meydana gelmediğini ancak durumun çok vahim olduğuna dikkati çekti.

80 MAHKUM BU YÜZDEN ÖLDÜRÜLDÜ

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da Telafer'den gelen haberlere göre cezaevindeki mahkumların öldürüldüğünü söyledi.

Maruf, "IŞİD'in, Telafer'i ele geçirmesinin ardından cezaevindeki 80 mahkum öldürülüyor. Çoğu Sünni olan bu mahkumların, Irak ordu güçleri veya bazı Şii gruplarca öldürüldüğü bilgisi geldi bize. Mahkumların, IŞİD saflarına katılmasını önlemek için böyle bir katliamı yapmış olabilirler" şeklinde konuştu.

***

IŞİD, dün sabah saatlerinden itibaren gün boyu havan toplarıyla yaklaşık 400 bin Türkmen'in yaşadığı Telafer kentine saldırı düzenledi. Telafer'e girmeye çalışan IŞİD mensupları ile 6 bin Türkmen gönüllü ve Merkezi Hükümete bağlı askerler arasında gün boyu çatışmalar yaşandı. Havanın kararması ile birlikte Telafer ilçesinin kontrolünün IŞİD'in eline geçtiği iddia edildi. IŞİD'in, Kale Mahallesi'nde bulunan tarihi Türk Kalesi'nin kontrolünü de ele geçirdiği bildirildi.  

IŞİD'in Telafer'e girmesinin ardından binlerce Türkmen, Kürtlerin kontrolündeki Sincar bölgesine göç etti.

Irak Devlet Televizyonunda yer alan habere göre, Telafer ilçesi yakınlarında  IŞİD konvoyuna düzenlenen hava operasyonunda ise 35 örgüt üyesi hayatını kaybetti.

Irak Türkmen Cephesi Telafer Sorumlusu:
Irak Polisi Nezaretteki Türkmenleri Öldürdü

Irak Türkmen Cephesi Telafer 1'inci Büro Sorumlusu Hazım Devlet, Irak polisinin Telafer'den kaçışı sırasında nezarette bulunan 60 Türkmen'i infaz ettiğini iddia etti.

DHA muhabirine bilgi veren Hazım Devlet, IŞİD militanları ile Merkezi Irak Hükumeti polislerinin dün akşam yoğun şekilde çatıştığını belirten Devlet, IŞİD'in bu gece 02:00 itibari ile Telafer'de kontrolü ele aldığını söyledi.

Devlet, Telafer Polis Müdürlüğü'nde görevli polislerin kaçarken, nezarette bulunan, çeşitli suç iddiaları ile gözaltına alınmış 60 Türkmen'i de infaz ettiğini iddia etti.

Devlet, dün akşam yaşanan çatışmalarda IŞİD militanlarının Sünnilerin yaşadığı Türkmen mahallelerini boşaltmaları için haber gönderdiğini belirterek, IŞİD'in Telafer'de kontrolü ele almasının ardından çoğu Şii Türkmen'in de bölgeden ayrıldığını söyledi. Kaçan Türkmenler ile Irak polislerinin Sincar bölgesine kaçtıkları belirtildi.

Devlet, Irak merkezi hükümetinin IŞİD'in Telafer'i almasından sonra Talafer sağlık merkezini helikopterler ile 3 kez bombaladığını söyledi.

GECE BOYU ÇELİŞKİLİ HABERLER GELDİ

Anadolu Ajansı, IŞİD’in Telafer'e girdiğini ve çatışmaların hız kazandığını bildirdi. AFP, IŞİD saldırısının püskürtüldüğünü bildirirken AP ise kentteki çatışmaların iyice arttığını ve her iki tarafın da ciddi kayıplar verdiği belirtti. Ancak herhangi bir rakam verilmedi. İnternetteki bazı kaynaklarda ise “kentte şiddetli çatışmaların yaşandığı, halkın evinden dışarı çıkamadığı ve böyle giderse bir katliam yaşanabileceği” iddia ediliyordu. Gece yarısı Bölgeden gelen en son bilgiye göre Reuters, IŞİD'in Türkmen kentini aldığını flaş haber olarak duyurdu.

Kaynak: DHA

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum