1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak Kürdistanı'ndaki Gerginlik Devam Ediyor
Irak Kürdistanı'ndaki Gerginlik Devam Ediyor

Irak Kürdistanı'ndaki Gerginlik Devam Ediyor

KDP Milletvekili Hayat Mecit, Süleymaniye'deki gösterilerin Goran yetkilileri tarafından organize edildiğini iddia ediyor.

10 Ekim 2015 Cumartesi 00:45A+A-

Kuzey Irak'taki başkanlık seçimi ve yetkilerine ilişkin 5 büyük parti arasındaki tartışmalar devam ediyor. IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı KDP, Goran'ı siyasi bir meseleyi toplumsal bir sorun haline getirerek kaos çıkarmakla suçluyor. Goran ise, tavrında ısrarcı olacağını belirtiyor.

Irak'ın Süleymaniye kentinde dün toplanan IKBY'nin 5 büyük partisi KDP, KYB, Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komel), başkanlık seçimi ve yetkilerini ele aldıkları 9'uncu toplantıda da bir neticeye varamadı.

Tarafların uzlaşmaya varamamasını protesto eden göstericiler, Süleymaniye'nin ana yollarını trafiğe kapatarak lastik yaktı ve güvenlik güçleri ile gazetecileri taş yağmuruna tuttu. Göstericiler, toplantının yapıldığı otele girmek isteyince güvenlik güçleriyle karşı karşıya kaldı ve arbede yaşandı.

Süleymaniye'de bunlar yaşanırken Kürt nüfusun yoğunluğu yaşadığı Erbil ve Duhok kentlerinde ise sükunet hakimdi.

KDP, Süleymaniye'deki gösterileri Goran'ın kaos çıkarmak amacıyla organize ettiğini ve bununla başkanlık meselesini toplumsal bir sorun haline getirmeyi amaçladığını ileri sürdü.

KDP Milletvekili Hayat Mecit, partinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında "Goran, ülkede karışıklık çıkarmaya çalışıyor. Süleymaniye'deki gösterileri organize eden ve halkı kışkırtan Goran yetkilileridir" dedi.

Açıklamasında Kürt bölgesinin ekonomik ve askeri olarak zor süreçlerden geçtiğini hatırlatan Mecit, "Ekonomik ve askeri sorunlar, başkanlık sorunuyla alakalı değildir. Goran, bütün bu sorunları başkanlık meselesine bağlamak istiyor. Goran, hükümetin içinde yer alan bir partidir. KDP kadar bakanı var. Fakat, sürekli olarak muhalefeten zihniyetiyle hareket ediyorlar. Halkı sokağa dökerek karışıklık çıkarma ve yapılacak seçimde daha fazla oy alma hesabı yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

Goranlı politikacıların, medeni olarak yapılan gösterilerin içine dahil olarak buradan "bir kaos ortamı oluşturma gayreti içinde" içinde olduğunu iddia eden Mecit "KYB, Goran, Yekgirtu ve Komel milletvekilleri, parlamentonun içinde de olumlu bir davranışta bulunmadılar. Bunların yaptığı, tamamen siyasi propaganda amaçlıdır" açıklamasında bulundu.

KDP Süleymaniye Şubesi Başkanı Sait Selim Ağa da Goran'ın kendi iç sorunlarını gösterilerle kamufle etmeye çalıştığına dikkati çekerek, "Goran, iç krizini bu eylemlerle örtbas etmek istiyor. Goran medyası, tüm Süleymaniye'nin büyük bir krizde olduğu propagandasını yayıyor. Goran, KDP'nin Süleymaniye asayişini çökertmeyi amaçladığını iddia ediyor" ifadelerini kullandı.

KDP ile Goran'ın, bir birinden çok farklı iki ekolun temsilcisi olduğuna işaret eden Selim Ağa, "Herkesin şunu çok iyi bilmesi gerekiyor: KDP, kuruluşundan bu yana halk arasında ayırım gözetmemiş, fakat Goran, kaos ve tefrikadan beslendiği için, KDP'nin bu felsefesini kavrayamaz. Goran'ın zihniyeti, bölgecilik eksenlidir" değerlendirmesinde bulundu.

KDP'nin, Süleymaniye halkının taleplerini meşru bir hak olarak gördüğüne vurgu yapan Selim Ağa şunları kaydetti: "Goran ise anarşi çıkararak, yolları trafiğe kapatarak ve lastik yakarak kaos ortamı oluşturmak istiyor. Öğretmenlerin derslere girmemesini, doktorlara hastanelere gitmemesini telkin ederek sokağa davet ediyorlar."

Goran Milletvekili Bahar Mahmut da, başkanlık seçimi ve yetkileriyle ilgili bir çözüme varmak için çok taviz verdiklerini kaydederek "Fakat KDP, tavrından hiç taviz vermedi ve geri adım atmadı. Biz, yetkilerinin kısıtlanması şartıyla başkanın halk tarafından seçilmesine razı olduk. Barzani'nin 2 yıl daha görevde kalması seçeneğini de görüşebileceğimizi ifade ettik. KDP, hiçbir teklifimizi kabul etmedi ve kendi önerilerini dayattı" görüşlerini dile getirdi.

Mahmut, 20 Ekim'e kadar bir sonuca ulaşılmazsa konuyu parlamentoya taşıyacaklarını ve orada yasal çoğunluğu sağlayarak başkanlık kanununu değiştirmeye gayret edeceklerini söyledi.

KYB Dışilişkiler Sorumlusu Sadi Pire ise gösterilerin maaş ve hizmet alımıyla olduğunu belirterek, "Halkımızın taleplerine destek veriyoruz. Hükümet, en kısa sürede vatandaşlarımızın maaşlarını vermeli ve çağrısına kulak vermelidir" şeklinde konuştu.

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT