1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak Kaidesi ve Nusret Cephelerini Ayırdı
Irak Kaidesi ve Nusret Cephelerini Ayırdı

Irak Kaidesi ve Nusret Cephelerini Ayırdı

Zevahiri, Irak İslam Devleti Örgütü liderinin Suriye ve Irak’taki iki cihadi cemaatin birleşmesi ilanını iptal etti.

10 Haziran 2013 Pazartesi 14:44A+A-

El Kaide Örgütü’nün lideri Dr. Eymen El Zevahiri, Irak İslam Devleti Örgütü liderinin Suriye ve Irak’taki iki cihadi cemaatin birleşmesi ilanını iptal etti. El Zevahiri bu ilanın, tüm cihad ehli için olumsuz etkisi olduğuna işaret etti.

El Zevahiri Irak İslam Devleti Örgütü ile Suriye’de Esed güçlerine karşı savaşan Nusret Cephesi’nin birleştiği ilanına ilişkin kararını Şam’daki Nusret Cephesi’ne ve Irak İslam Devleti’ne gönderdiği mesaj aracılığıyla açıkladı.

El Cezira.net’in Suriye’deki güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre El Zevahiri’nin açıklaması, Irak İslam Devleti Örgütü’nün lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin,  Nusret Cephesi ile Irak İslam Devleti Örgütü’nün Irak-Şam İslam Devleti adı altında birleştiğini, Nusret Cephesi’nin Irak İslam Devleti’nin uzantısı ve bir parçası olduğunu duyurduğu konuşmasından iki ay sonra geldi.

Habere göre, Irak İslam Devleti Örgütü’nden gelen bu açıklama, Suriye’de muhalefetin kontrolü altında bulunan bölgelerin yönetimi ve savaş komutanlığı hususunda üyeler arasında ayrılıklar ve anlaşmazlıklara neden oldu. El Zevahiri ise mesajında, El Bağdadi’nin El Kaide komutanlığına danışmadan ya da bildirmeden böyle bir adım atmasının ‘yanlış’ olduğunu dile getirdi. Suriye’de görevin, Ebu Muhammed El Cevlani komutanlığında Nusret Cephesi’nin olduğunu El Bağdadi’nin sahasının ise Irak ile sınırlı olduğunu belirtti.

ABD’nin El Kaide’ye tabi olması gerekçesiyle ‘terör’ listesine aldığı Nusret Cephesi, Suriye’deki en etkin gruplardan biri sayılmakta. Ancak El Bağdadi’nin geçtiğimiz Nisan ayında yayınladığı Irak İslam Devleti Örgütü ile Nusret Cephesi’nin birleştiğini duyurduğu ses kaydının ardından grupta bölünme yaşandı.

Bu bölünmeler El Cevlani’yi de El Zevahiri’yi de ayrı ayrı Afganistan’da bulunan El Zevahiri’ye mesaj göndermeye itti.

El Kaide Örgütü Lideri Eymen El Zevahiri ise cevaben gönderdiği mesajda şöyle dedi: ‘Irak İslam Devleti ve Şam Halkı için Nusret Cephesi’ndeki sevgili kardeşlerimiz arasında yaşanan ve medyaya düşen bu çekişme tüm cihad ehli için kötü olmuştur.’

Ardından iki tarafı da imkanları çerçevesinde birbirleriyle dayanışmaya, para, silah ve malla birbirlerini desteklemeye çağırdı.

İki tarafın üyelerini birbirlerine karşı savaşmaktan da kesinlikle çekinmeye davet eden El Kaide lideri, yerli komutanlardan Ebu Halid Es Suri’yi iki grup arasında çıkacak anlaşmazlıklarda başvurulacak özel temsilci olarak belirledi.

El Zevahiri’nin bu yazılı mesajından sonra son bir hafta içinde bir de ses dosyası gönderdiğine işaret ediliyor. Bu yöndeki haberlere göre El Zevahiri ses kaydında Nusret Cephesi’nin, yolunda devam etmesini, Iraklıların ise dönmelerini istedi.

Bilindiği üzere El Bağdadi’nin iki ay kadar önce iki grubun birleştiğini ilan etmesinin hemen ardından El Cevlani de bir ses kaydı yayınlayarak savaşçılarının Nusret Cephesi bayrağı altında savaşmaya devam ettiklerini duyurmuştu.

INCANEWS

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum