1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. 'İnsanlık Kayk'ı Kurtarmak İçin Harekete Geçmeli'
'İnsanlık Kayk'ı Kurtarmak İçin Harekete Geçmeli'

'İnsanlık Kayk'ı Kurtarmak İçin Harekete Geçmeli'

'Ya özgürlük ya şehadet' söylemiyle açlık grevine devam eden Kayk'ı desteklemek için açlık grevine başlayan, 1948 Filistin İslami Hareketi Lideri Şeyh Raid Salah, esir gazetecinin kurtarılması için insanlığı harekete geçmeye çağırdı.

18 Şubat 2016 Perşembe 15:01A+A-

israil'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla yaklaşık üç aydır açlık grevini sürdüren tutuklu gazeteci Muhammed el-Kayk, elinde Filistin bayrağının renklerini taşıyan tesbihi ve baş ucunda bulunan Kur'an'ı Kerimle hastane odasındaki direnişini sürdürüyor.

AA muhabirinin, "Ya özgürlük ya şehadet" söylemiyle açlık grevine devam eden Kayk'ı bir dakikalığına El-Afule hastanesindeki odasında ziyaret etmesine izin veren israil polisi, görüntü alınmasına ve esir gazeteci ile konuşulmasına ise müsaade etmedi.

Kayk'ı desteklemek için açlık grevine başlayan, 1948 Filistin İslami Hareketi Lideri Şeyh Raid Salah, esir gazetecinin kurtarılması için insanlığı harekete geçmeye çağırdı.

Konuşamayacak derecede bitkin olduğu gözlenen Kayk'ın tutulduğu israil hastanesinin önünde AA muhabrine açıklamalarda bulunan Salah, "85 gündür açlık grevinde olan Filistinli tutuklu gazeteci

Muhammed el-Kayk'ın sağlık durumu çok endişe verici boyutta. Ölümle yaşam arasında gidip geliyor. Bu yüzden dünyadaki tüm özgür insanlar esir Kayk'ın hürriyetine kavuşması için harekete geçmeli.

Siyasilerden ve medyadan israil'e yönelik baskı arttırılmalı. Gazeteci sendikaları harekete geçirilmeli. israil'in işlediği insanlık suçlarını gündeme taşıyan Kayk'ın kurtarılmasına katkı sağlamalıyız" ifadelerini kullandı.

Gazeteciye destek olmak için kendilerinin de hastanede açlık grevine başladıklarını hatırlatan Salah, "israil polisi bizim bu eylemimiz karşısında çılgına dönerek beni ve Kayk'ın diğer ziyaretçilerini zorla hastane dışına çıkardı. Bununla da yetinmeyen polis açlık grevi yapan 4 genci gözaltına aldı, birini ise ciddi şekilde dövdü" dedi.

"israil mahkemeleri istihbarat servisinin emrinde"

israil Yüksek Mahkemesi'nin Kayk'ın bir Filistin hastanesine transfer edilmesi ve serbest bırakılması yönündeki talebini reddetmesini değerlendiren Salah, bu kararın "israil mahkemelerinin yüzde yüz istihbarat servislerinin emrinde olduğunu" bir kez daha gösterdiğini değerlendirmesinde bulundu.

Irkçı olarak nitelediği mahkeme kararının ardından kendi görevlerinin Kayk'ın direnişine aynı yöntemle katılmak olduğunu ifade eden Salah, israil işgali sona ermeden Filistinlilerin çektiği acıların nihayete ermeyeceğini kaydetti.

"israil uluslararası konjonktürden yararlanarak suçlarını arttırıyor"

israil'in İslam dünyasındaki katliamlardan yararlanarak Filistinlilere yönelik ihlallerini arttırdığını söyleyen Salah, "Küresel gelişmeler israil işgalini baştan çıkararak işlediği suçların dozunu arttırmış gözüküyor. Bunlara örnek olarak israil'in son dönemde sistematik bir yöntem olarak benimsediği sokak infazlarını gösterebiliriz" diye konuştu.

Salah, tüm bu yaşanan olumsuzluklara rağmen israil işgalinin son bulmasının kaçınılmaz olduğu değerlendirmesinde bulunan Salah, lideri olduğu İslami Hareket'in israil tarafından geçtiğimiz aylarda yasaklanmasının da buna engel olamayacağını ve hatta İslami hareketi daha da güçlendireceğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT