1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İnsanlığa karşı apartheid suçunu işleyen İsrail hesap vermeli!
İnsanlığa karşı apartheid suçunu işleyen İsrail hesap vermeli!

İnsanlığa karşı apartheid suçunu işleyen İsrail hesap vermeli!

İsrail’e silah temin eden ve onu BM’de hesap vermeye karşı koruyan devletler, uluslararası hukuk düzenini baltalayarak apartheid sistemini destekliyor. Filistin halkının acılarını arttırırlarken hukukun uygulanmasından da kaçınıyorlar.

17 Şubat 2022 Perşembe 09:30A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Dünyanın birçok yerinde Filistinlilere işgalci İsrail tarafından uygulanan baskı ve zulümler protesto ediliyor. ABD’de yeni bir tartışma iklimi oluştu: İsrail’in apartheid rejimi, Güney Afrika’daki zulme benzetilerek kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor da Güney Afrika Meclisi’nde yaptığı bir konuşmada ülkesinin İsrail’e verdiği desteği geri çekmesi yönünde uyarılarda bulundu.

Güney Afrika’daki apartheid rejiminin bir benzerinin İsrail tarafından Filistinlilere uygulandığını aktaran Naledi Pandor, “İsrail'in uzun süredir acı çeken Filistin halkına karşı devam eden apartheid uygulamalarından duyduğumuz dehşeti belirtmek için daha fazla önlem almayı düşünüyoruz.” dedi.

Pandor ayrıca, “İsrail'in kanıtlanmış apartheid uygulamalarına karşı doğrudan bir eylem planıyla kabineye yaklaşmayı umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Güney Afrika, beyazların yönetiminde siyahların yaşadığı bir ülke olarak karanlık tarihi ile adından söz ettirirken, Filistin’de işgalci İsrail yönetiminin meşruiyet çabaları ve apartheid rejimine benzer uygulamaları da bu benzerlik üzerinden ele alınmaya başlandı.

Uluslararası Af Örgütü'nün bu hafta, "İsrail’in Apartheid Rejimi: Filistinlilere Yönelik Irksal Ayrımcılık ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar" başlığıyla hazırladığı 280 sayfalık raporu İsrail’in tepkisini çekerken, dünyanın birçok yerinde “İsrail’e karşı yaptırımların arttırılması gerek” çağrısı ile karşılandı.  

İşgalcinin ‘yeni Yahudi yerleşim yerleri’ kurmak için Filistinlilere ait arazi ve evlere el koyması tepkilerin büyümesine neden oldu. Geçtiğimiz günlerde çocukları hedef alan İsrail askerlerinin Filistinlilere karşı takındığı sert ve ölümcül tutum uluslararası arenada yeni yaptırım fikirlerini doğurdu.  

Uluslararası Af Örgütü ayrıca İsrail'in Filistinlilere karşı kurumsal ve sistematik 'apartheid' (sistemsel ayrımcılık) rejimi uyguladığını ve "insanlığa karşı bu suçu işleyen İsrail’in hesap vermesi gerektiğini" ifade etti.

 

 

İsrail ayrıca, Uluslararası Af Örgütü ve diğer hukuki yaptırım uygulayıcılarının, “Yahudi yerleşim yerleri inşa etmek için Filistin topraklarına el konulması gibi işgalleri” soruşturmayı ve yargılama yolları açılması ile karşı karşıya bulunuyor.

ABD’deki yeni tartışmalarda Demokratların, İsraillilere Filistin konusunda her zaman daha fazla destek verdiği anketlere yansıyordu. Ancak 2014 Gazze saldırısının ardından bu oranın Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında eşit bir dağılıma evirildiği ifade ediliyor.

İsrail'in 2014'te Gazze'ye saldırmasından bu yana, Yahudi devletine verilen destek düşüşe geçerken, İsrail’e karşı birçok ülkede protesto gösterileri ve diplomatlar nezdinde ağır eleştiriler gelmeye devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum