1. HABERLER

  2. HABER

  3. İnşaat Firması Sahiplerine Hapis İstemi
İnşaat Firması Sahiplerine Hapis İstemi

İnşaat Firması Sahiplerine Hapis İstemi

İstanbul Kartal'daki bir inşaatın 16. katında çöken iskelede ölen üç işçiyle ilgili soruşturmada inşaatı yapan iki firmanın sahipleri ile şantiye şefi hakkında hapis cezası istendi.

17 Eylül 2014 Çarşamba 16:09A+A-

Kartal'da 16 katlı bir inşaatın en üst katında çalışırken iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybeden üç işçinin ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, inşaatı yapan iki firmanın sahipleri ile şantiye şefi hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan üçer yıldan on beşer yıla kadar hapis cezası istemiyle Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

İddianamede, işçilerin de alması gereken güvenlik önlemlerini yeterince almadıkları belirtilerek ikinci derece kusurlu oldukları kaydedildi.

Şüphelilerden MG inşaat firması sahibi Mehmet Gültekin’in resmi yetkili şantiye şefi atamadığı; işlerin yürütülmesinde ve kazanın meydana gelmesinde kusurunun bulunduğu ifade edildi.

Metsan firmasının ortağı ve sorumlu yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu ise şantiye şefini yeterince denetlemediği, sağlık ve güvenlik koordinatörleri atamadığı ve şirket ile taşeron firmanın çalışma organizasyonunda eksiklikler bulunduğu gerekçeleriyle kusurlu bulundu.

Şantiye şefi Betül Batmaz’ın da yeterli biçimde gözetim ve denetimde bulunmak ve iskelenin güvenliğini temin etmek konularında ihmali bulunduğu belirlendi.

Bilirkişiler, 3 işçinin üzerinde çalıştıkları iskelenin çökmesinin, bağlantı parçasının kırılmasına bağlı olduğunu tespit etti. Savcılık iddianamede, iskelenin güvenli bir şekilde kurulmuş olduğunun yetkin atanmış bir görevli tarafından bizzat kontrol edilip, üzerinde çalışılabileceğine dair onay vermesi gerektiğini ifade etti.

Şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

5 şüpheliye takipsizlik

Olayla ilgili soruşturmasını tamamlayan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı üç sayfalık iddianamede, eğitim görevlerini yerine getirdikleri belirtilen iş güvenliği uzmanlarının ihmalleri bulunmadığını kaydetti. İnşaat mühendislerinin de olayda alması gerekip de almadığı herhangi bir önlemin bulunmadığı ifade edildi.

Vinç operatörünün de herhangi bir rolünün bulunmadığı belirlendi. Bu nedenle 5 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verildi.

 DHA

HABERE YORUM KAT