1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiltere'de Sisi'yi Durdur Kampanyası
İngiltere'de Sisi'yi Durdur Kampanyası

İngiltere'de Sisi'yi Durdur Kampanyası

Sisi'nin bu hafta Londra'ya yapması beklenen ziyaret, ülkedeki insan hakları destekçisi gruplar tarafından tepki çekti.

03 Kasım 2015 Salı 14:11A+A-

İngiltere'deki insan hakları destekçileri, İngiltere Başbakanı David Cameron'a, Abdulfettah es-Sisi'yi İngiltere'ye davetini geri çekmesi için çağrıda buluyor. Sisi'nin bu hafta İngiltere'ye yapacağı ziyaretin protestolara neden olması bekleniyor.

İngiltere'deki Mısırlıların yanı sıra, birçok sivil toplum örgütü ve sendikaların desteklediği "Sisi'yi durdur" kampanyası kapsamında Sisi'nin ziyareti sırasında Başbakanlık önünde gösteri düzenlenecek .

"Stop Sisi" kampanyası sözcüsü Sarah Ahmed, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Sisi'nin iki yıl önce darbeyle iktidara gelmesinden bu yana kayıtlara geçen dehşet verici insan hakları siciline rağmen David Cameron'ın Sisi'yi İngiltere'ye davet etmesinin "korkunç olduğunu" söyledi.

Sisi'nin yönetimi süresince Mısırlıların eşi benzeri görülmemiş bir zulme tanıklık ettiğini vurgulayan Ahmed, Mısır'da binlerce kişi öldürüldüğünü ve 40 bin kişinin siyasi nedenlerden ötürü tutuklandığını hatırlattı.

Ahmed, "Böylesine gaddar bir diktatörü İngiltere'ye davet etmek, insan hakları, ifade özgürlüğü ve demokrasiye gibi değerlerle çelişiyor. İngiliz hükümetine bu davetini iptal etmesi ve Sisi'nin insan hakları sabıkalarını sorgulaması için çağrıda bulunuyoruz. Mısır'daki tüm idam cezalarının iptal edilmesi için İngiliz hükümetinden Mısır hükümetine baskı uygulamasını istiyoruz" diye konuştu.

- "Sisi'ye saygınlık kazandırmamalıyız"

Protestoya destek veren "Savaş Koalisyonunu Durdurun" grubunun organizatörlerinden aktivist Lindsey German de, Sisi'nin ziyaretine ilişkin, "Geç de olsa hükümet bu ziyareti iptal etmeli" çağrısını yaptı.

German, Sisi'nin darbeyle iktidara geldiğine işaret ederek, "Bu nedenle Sisi İngiltere'ye gelmemeli. Sisi, İngiltere'nin iş yapmak istediği bir başka diktatör. Buna tamamen karşıyım. Başbakanlığa davet ederek, Sisi'ye saygınlık kazandırmamalıyız" dedi.

Lindsey German, Mısır'daki hapishanelerde binlerce siyasi mahkumun bulunduğunu ve Sisi'nin özgürlüklere yönelik hiçbir eğilim göstermediğinin altını çizerek, "İngiliz hükümeti, iş savaşa girmeye gelince insan hakları ve demokrasiden bahsediyor ancak geri kalan zamanlarda insan hakları ve demokrasiye saygısı olmayan Mısır hükümetini destekliyor" yorumunda bulundu.

- "Daveti geri çekin" çağrısı

İngiliz hükümeti, Sisi yönetimini ticaret ve turizm konularında işbirliği yapmak için önemli görüyor.

İngiliz hükümetinin Sisi yönetimiyle 85 milyon sterlinlik silah ticareti anlaşması bulunduğu ve yılda yaklaşık 1 milyon İngiliz turistin Mısır'ı ziyaret ettiği biliniyor.

Sisi'nin ziyaretine muhalefet partileri tepki gösteriyor. Ülkedeki birçok siyasetçi, akademisyen ve aktivist, Başbakan David Cameron'a, Sisi'ye yaptığı resmi daveti geri çekmesi için geçen hafta açık mektup göndermişti.

Sisi'nin İngiltere'ye davetinin iptali için imza kampanyası başlatıldı. İngiltere Parlamentosu'nun internet sayfasındaki imza kampanyaları bölümünde yer alan "Sisi'nin İngiltere'ye ziyaretini iptal et" başlıklı kampanyayla, Başbakan David Cameron ve hükümete, "Sisi'ye yapılan daveti acilen geri çekin", "Mısır'a silah satışını durdurun" ve "Tüm idamların iptali için Mısır hükümetine baskı yapın" çağrısında bulunuldu.

İngiliz hükümetinin haziran ayında Sisi'yi davet etmesinin hemen ardından parlamentoda bu ziyaretin ve Mısır'daki insan haklarının durumunun tartışılması için verilen önergeye ise aralarında ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn'nin de bulunduğu 51 parlamenter imza koydu.

İngiliz hükümetinin Sisi'ye resmi davetinin, Mısır mahkemesinin Muhammed Mursi'yi 17 Haziran'da yeniden idama mahkum etmesinin hemen ardından gelmesi tepki çekmişti.

AA

HABERE YORUM KAT