1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiltere'de AB Karşıtı Kabine
İngiltere'de AB Karşıtı Kabine

İngiltere'de AB Karşıtı Kabine

İngiltere'de iktidara geldikten sonra en büyük kabine değişikliğini yapan Başbakan David Cameron bakanlar kuruluna AB karşıtı isimleri atadı.

15 Temmuz 2014 Salı 13:02A+A-

Cameron'ın Dışişlerini AB karşıtı Hammond'a emanet etmesi İngiltere'nin AB'den ayrılması konusunda önemli bir mesaj olarak yorumlandı. Çünkü Hammond 2017'de yapılması planlanan referandumda İngiltere'nin AB'den çıkması yönünde oy vereceğini saklamıyor. 

İşçi Partisi'nden Gölge Kabine Bakanı Michael Dugher, "Artık İngiltere'nin dış siyasetine bizi AB'den çıkarmak isteyen biri yön verecek. Muhafazakarlar Britanya'ya yönelik tüm iş ve işgücü tehditlerine rağmen AB'den çekiliyorlar. Bu değişim Cameron'ın kendi mukaddes sağ kanadı karşısında ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor" dedi. 

cameron-hammond.jpg

Ana muhalefetteki İşçi Partisi kabineye AB karşıtı bakanların getirilmesini eleştirip bunu "Ilımlıların katledilmesi" olarak değerlendiriyor.  

Cameron, görevi bırakan eski Dışişleri Bakanı Hague'in ardından "Muhafazakar Parti'de bir kuşağa öncülük eden ışıklardandı" dedi.

Mayıs 2015'teki seçimler öncesi partiye yeni bir soluk getirmesi amacıyla düzenlenen değişiklikte, Muhafazakar Parti'ye 1997-2001 arası liderlik de eden Hague, Oscar ödüllü aktris ve Birleşmiş Milletlerin iyi niyet elçisi Angelina Jolie ile birlikte "Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddeti Önleme" platformuna eşbaşkanlık yapıyor.

Savunma 'İtfaiyeci'ye emanet

Hammond'dan boşalan Savunma Bakanlığı koltuğunaysa Enerji Bakanı Michael Fallon getirildi.

Fallon Muhafazakar Parti'de medyayla arası iyi olan diplomatlardan.

Gazeteler zor konularda verdiği röportajlarla Başbakan'ı rahatlatması nedeniyle ona 'itfaiyeci' diyorlar. 

cameron-twitter.jpg

 

Cameron, Eğitim Bakanı Michael Gove'u da görevden alıp 2015 seçim kampanyasına çekti.

Muhafazakar lider bu değişimi twitter hesabından "2015'teki kampanyada yayın ve medya kampanyalarında çok yoğun bir işi olacak" mesajıyla duyurdu. 

Gove'un yerine kadın diplomat Nicky Morgan geçti. 

Yeni kabinede daha fazla kadın var

İngiliz gazetelerinin 'mat, erkek ve bayat' ifadeleriyle eleştirdiği kabinede yeni değişikliklerle kadınlara daha çok bakanlık verildi. Ancak Cameron kabinenin üçte birinin kadın olacağı yönündeki sözünü tutamadı.

Siyaset uzmanı Janan Ganesh bunu, "Cameron, kadın seçmenlere Muhafazakar Parti'nin kadınlara kapalı olmadığı mesajını veriyor" sözleriyle yorumladı. 

 Reuters, AFP

HABERE YORUM KAT