1. HABERLER

  2. HABER

  3. İncirlik Üssü Değil Erbil Kullanılacak
İncirlik Üssü Değil Erbil Kullanılacak

İncirlik Üssü Değil Erbil Kullanılacak

ABD, Irak'ta IŞİD'e karşı gerçekleştireceği hava operasyonları için İncirlik Üssü yerine Erbil hava alanını kullanacak. IŞİD'e yönelik kara operasyonlarında ise ağırlıklı olarak Bölgesel Yönetim'e bağlı peşmergeler görev alacak.

12 Eylül 2014 Cuma 12:19A+A-

Çetiner Çetin'in haberi:

ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı IŞİD'le mücadele stratejisinin ayrıntıları belli oldu. Buna göre, ABD'nin IŞİD'de karşı yürüteceği hava operasyonlarda İncirlik üssü kullanılmayacak. Hava operasyonlarında İncirlik'in yerini Erbil hava alanı alacak. Kara operasyonlarında da ağırlıklı olarak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmerge güçlerinin kullanılacağı bildirildi.

ABD İLE İRAN AYNI MASADA

Bu arada, ABD ve İran'ın istihbarat kurumları dün sürpriz bir şekilde Bağdat'ta bir araya geldi. İranlı yetkililer görüşmede, 'IŞİD'e karşı savaşta kara unsurlarımızı aktif olarak görevlendirebiliriz' mesajını verirken, bu mesaja temkinli yaklaşan ABD'lilerin 'Aktif desteğiniz bölgesel bir savaşın başlangıcı olur. Yerel unsurların ikna etmeniz yeterli' cevabını verdikleri öğrenildi. Ancak İranlı istihbarat görevlilerinin ABD'nin mesajını Şii unsurlara aktif siyasi ve silah desteği olarak yorumladığı ve 2 günden buyana Şii milis güçlerine koordinasyon ve silah desteği sunduğu kaydedildi.

SÜNNİLERE DESTEK TURU

Bağdat'ta görevli iki ABD'li diplomat grubunun da 5 günden bu yana aralıksız olarak IŞİD'in en büyük destekçisi konumundaki Sünni aşiretleri ikna etmek üzere aşiret liderleri ve kanaat önderleri ile görüştüğü belirtiliyor. Aşiretlerden beklediği desteği alamayan ABD'li diplomatların destek verilmemesi durumunda '10 yıl daha Sünnileri siyasetin dışında kalacağı' yönünde uyarılarda bulunduğu bildirildi. Görüşmelerde sadece 7 Sahva grubunun (El Kaide'ye karşı oluşturulan Sünni silahlı grupları), Şii güçlerin operasyon için Sünni bölgelere gönderilmemesini şartıyla, destek vereceğini açıkladığı öğrenildi.

(Yeni Şafak)

HABERE YORUM KAT