1. HABERLER

  2. HABER

  3. İmralı’da 2. Görüşmeye Kimler Katılıyor?
İmralı’da 2. Görüşmeye Kimler Katılıyor?

İmralı’da 2. Görüşmeye Kimler Katılıyor?

İmralı ile diyalog sürecinin ikinci aşamasına geçildi. İkinci görüşmeye Ahmet Türk ve Ayla Akat ile Sırrı Sakık da gidecek.

01 Şubat 2013 Cuma 13:40A+A-

Hükümetin, İmralı ile başlattığı diyalog sürecinin ikinci aşamasına geçiliyor. Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat'ın bir süre önce İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşmesi sonrasında ikinci bir heyetin gidişi ile ilgili süren tartışmaya nokta konuldu ve İmralı'ya gidecek isimler belirlendi.

Milliyet'ten Namık Durukan ve Önder Yılmaz'ın haberine göre Türk ve Akat'ın yanı sıra TBMM İdare Amiri ve Muş Milletvekili Sırrı Sakık, adaya gidecek üçüncü isim olarak belirlendi. Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı da olan Türk, Paris'te öldürülen üç PKK'lı kadın için Diyarbakır'da yapılan cenaze töreninde yaptığı konuşma nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çekmiş ve İmralı'ya ikinci ziyaretin bir türlü gerçekleşmemesinde bunun da etkili olduğu ortaya çıkmıştı.

Bakanlık izin verdi

Öcalan'la İmralı'da MİT heyetlerinin görüşmesinden sonra başlayan yeni çözüm sürecinin ikinci ayağına geçiliyor. Müzakerelerin Oslo'da mı Erbil'de mi olacağı yönünde tartışmalar sürerken BDP'lilerin ikinci kez adaya gitmesine izin çıktığı bilgisi dün kulislere yansıdı. Bu gelişme, barış süreci için önemli bir aşama olarak değerlendirildi. Heyetin kısa süre içinde, adaya giderek Öcalan ile bir araya geleceği ve müzakere öncesi yol haritasının masaya yatırılacağı kaydediliyor.

BDP ısrarcı davranmıştı ama

Türk ve Akat'ın adada Öcalan'la görüşmesinin ardından ikinci bir görüşme yapılması konusunda fikir birliğine varılmıştı. Ancak ikinci kez adaya kimin gideceği konusunda tartışma ortaya çıkmıştı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP ve DTK Eşbaşkanlarının görüşmeyi sürdürmesi gerektiği konusunda ısrarlı olduklarını kaydetmişti. Demirtaş'ın bu açıklaması Hükümet'te 'dayatma' olarak algılanarak tepkiye neden olmuştu.

Sakık'tan Başbakan'a telefon

İmralı heyetine dahil olan Sakık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak dayısının ölümü nedeniyle başsağlığı diledi. Sakık, başsağlığının ardından İmralı sürecini hatırlatarak, "Bu aralar güzel şeyler konuşuyorsunuz" dedi.

Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, Türk'ün açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı "Bu süreçte bazı açıklamaların yapılması doğru değil. Siz de arkadaşlarınızı kontrol etseniz iyi olur" sözleriyle dile getirdi. Meclis'te Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Ak Parti Van Milletvekili ile de görüşen Sakık, süreci değerlendirerek, bu kez yaşanan gelişmelerin umut verici olduğunu dile getirdi.

 

HABERE YORUM KAT