1. HABERLER

  2. HABER

  3. İlk 'Yasadışı Dinleme' Davası Başladı
İlk 'Yasadışı Dinleme' Davası Başladı

İlk 'Yasadışı Dinleme' Davası Başladı

Emniyetteki yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili ilk dava başladı. İzmir'de 32 polisten 31'i hakim karşısına çıktı.

03 Kasım 2014 Pazartesi 14:28A+A-

Duruşmaya katılmayan Batman'ın eski il Emniyet müdürü Hasan Ali Okan’ın avukatı, mahkemeye, müvekkilinin beyin kanaması geçirdiğine dair raporunu sundu. Duruşmada, aralarında Emniyet mensuplarının da olduğu 12 kişi mağdur olarak hazır bulundu. Kimlik kontrolünün ardından sanık avukatları, iddianamenin, sesli kaydının yapılmasını istedi. Bu talep mahkemece reddedildi. İddianamenin Hakim Hamdi Çiftçi tarafından okunmasının ardından duruşmaya ara verildi.

Sanıkların yakınları adliye dışında Kuran’ı Kerim okurken, duruşmaya öğleden sonra sanık ifadelerinin alınmasıyla devam edildi.

Suçlamaları kabul etmediler

Polis memuru Ahmet Akpınar, savunmasında şöyle konuştu:

“İstihbari dinleme, önleme dinlemesidir. Bilgi, duyum, ihbar, resmi yazılar sonucu istihbari dinleme yapılabilir. Daha sonra imha edilir. Delil oluşturmaz. İstihbari dinleme resmi yazıyla geldi. Üstlerimiz bilgi notu hazırlanması talimatı verdi. Bilgi notu hazırladım. İddia edildiği gibi şahsın kimlik bilgilerini gizlemedim. Şahısların hiçbirini tanımam husumetim yoktur. Benim dinleme yapma yetkim yoktur. Dinleme yapmadım, özel hayatın gizliliğini ihlal etmedim. Hakkımdaki suçları işlemedim. İddia edildiği gibi suç örgütü üyesi değilim”

Sanıklardan Ahmet Yıldırım ise, “Ekip çalışmasını yapar. Bilgi notu hazırlar, kısım amiriyle görüşür. Teknik takip talebi varsa bana intikal eder, bana gelen bilgi notunu değiştirmeden mahkemeye sunulmak üzere hazırlarım. İstihbarat daire başkanlığından görüş isterim, uygun görüş gelirse sıralı amirlerime sunarım. Sadece sekreterya görevi yapıyorum. Yazıcıyım, evrakları teknik büroya teslim ederim ve benim görevim burada biter . Tarafıma yöneltilen tüm suçlamaları kabul etmiyorum. 28 yıldır devlet memuruyum, vatanıma hizmet ettim” dedi.

“Dinlemeler suçun önlenmesiyle ilgili”

Sanık Burak Cemal Yılmaz’da, “İstihbarat şubede yapılan dinlemeler suçla ilgili değil, suçun önlenmesiyle ilgilidir. Birbirimizi tanımayan arkadaşlar var burada . Örgüt diye bir şey söz konusu değil . Usulsüz dinleme yapma suçlamasını kabul etmiyoruz. Bazı arkadaşlar bizim zorla işlem yaptırdığımız gibi ifadelerde bulunmuş. Ben şu anki yönetimin baskılarıyla böyle ifade verdiklerini düşünüyorum” diye konuştu.

Duran Akbaba ile Emrah Durdu’da suçlamaları kabul etmedi. Sanık Avukatı Ali Aksoy, sanıklarla ilgili iddianamede eksiklikler ve hatalar olduğunu dile getirdi.

Mahkeme heyeti, diğer sanıkların dinlenmesi için duruşmayı yarına erteledi.

961’er yıl isteniyor

Yasadışı dinleme iddiaları üzerine İzmir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde mülkiye ve polis başmüfettişlerince idari inceleme ve soruşturma başlatılmıştı. Geçen Ağustos ayında soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 2010-2013 yılları arasında görevli olan, daha sonra çeşitli rütbelere terfi eden 32 emniyet görevlisi hakkında, 'kamu kurumlarında görevli memurları farklı isim ile farklı meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile anayasaya ve ilgili kanunlara aykırı olarak dinledikleri' iddiasıyla gözaltına alınmaları talimatını verdi.

İzmir, Adıyaman, Ankara, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Hakkâri, Kayseri, Malatya, Şırnak, Van ve Yalova'daki eşzamanlı baskınlarda 27 polis gözaltına aldı. Beş polis ise daha sonra teslim oldu. Sanıklardan Batman'ın eski il Emniyet müdürü Hasan Ali Okan, Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı ile daha önce İstihbarat Şubesi müdür yardımcılığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi müdürlüğü yapan ve geçen 7 Ocak'taki liman soruşturması sonrasında görevden alınan Taner Aydın, Kürşat Şenol Yılmaz, Burak Cemal Yılmaz, Hamza Doğan, Haldun Çabuk, Talha Ülkümen, Tarkan Kolik, Memduh Tosun ve Mustafa Edip Çakmak'tan oluşan 11 kişi tutuklanırken, 21'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yapılan itirazlar üzerinde tüm tutuklu sanıklar tahliye edildi.

Sanıklar 30 ila 961 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor. En çok ceza Batman'ın eski il Emniyet müdürü Hasan Ali Okan, Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı ile Memduh Tosun, Taner Aydın, Tarkan Kolik ve Haldun Çabuk hakkında 961'er yıl olarak istendi.

Sanıklar, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, özel hayatın gizliliğini ihlâl etmek, suç uydurmak, iftira, resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip mahkemelerin dinleme kararları vermesini sağlayacak şekilde kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma yoluyla hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek' suçlamasıyla yargılanıyor.

Kaynak: Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT