1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. IKBY, Haşdi Şa’bi Müttefiki Ezidi Peşmergelerle Bağlarını Kesti
IKBY, Haşdi Şa’bi Müttefiki Ezidi Peşmergelerle Bağlarını Kesti

IKBY, Haşdi Şa’bi Müttefiki Ezidi Peşmergelerle Bağlarını Kesti

IKBY Peşmerge Bakanlığı'nın, "verilen talimatları yerine getirmedikleri" gerekçesiyle Musul'un Sincar ilçesindeki yaklaşık 15 bin Ezidi Peşmergenin maaşlarını ve her türlü askeri desteğini kestiği bildirildi.

11 Aralık 2017 Pazartesi 11:50A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığının, "verilen talimatları yerine getirmedikleri" gerekçesiyle Musul'un Sincar ilçesindeki yaklaşık 15 bin Ezidi Peşmergenin maaşlarını ve her türlü askeri desteğini kestiği belirtildi.

Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, yaptığı açıklamada, Irak ordusu, federal polis ve Haşdi Şabi'den meydana gelen ortak güçlerin 16 Ekim'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere başlattığı operasyonun ardından Sincar'daki Peşmerge güçlerine "kendilerince belirlenen bölgelere çekilmeleri talimatı" verdiklerini ancak söz konusu bölgede bulunan Ezidi Peşmergelerin bu talimatı yerine getirmediğini söyledi. 

Bu gelişmenin ardından Kasım Şeşo komutasındaki Şengal (Sincar) ve Haydar Şeşo komutasındaki Ezidhan Savunma Gücü ile her türlü bağlarını kestiklerini kaydeden Hikmet, "Her iki komutanlık da Haşdi Şabi ve Irak ordusuyla kalmayı tercih etti." dedi.

Öte yandan Ezidhan Savunma Gücü Komutanı Haydar Şeşo ise 16 Ekim'deki askeri operasyonlardan önce Erbil yönetimi tarafından kendilerine maaş, silah ve her türlü mühimmatın gönderildiğini ancak Haşdi ve Irak ordusunun bölgeye gelmesiyle birlikte durumun tersine döndüğünü ifade etti. 

"Peşmerge Bakanlığı, Şengal'den (Sincar) çekilme kararı aldı ancak biz bölgelerimizden çıkmadık." diyen Şeşo, "Bunun üzerine Peşmerge Bakanlığı, bizi Haşdi Şabi ile ortak hareket etmekle itham etti. Bunu gerekçe göstererek birden her türlü yardımı kesti." diye konuştu.

Şengal Komutanlığı Komutanı Kasım Şeşo da Erbil'in "Sincar'dan çekilme" kararını uygun görmeyip kendi bölgelerini korumaya devam ettiklerini, bu sebepten dolayı Haşdi Şabi ile ittifak içerisine girdikleri suçlamasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Haşdi Şabi ile ittifak içerisinde oldukları iddialarının gerçekleri yansıtmadığını vurgulayan Şeşo, maaş ve askeri yardımların kesilmesinin doğru bir karar olmadığını sözlerine ekledi.

SİNCAR'DAKİ EZİDİ PEŞMERGELER

Musul'un batısında yer alıp çoğunlukta Ezidilerin ikamet ettiği Sincar'ın DEAŞ'tan kurtarılmasından sonra ilçe ve çevre güvenliği Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki on binden fazla Ezidi Peşmegeler tarafından sağlanıyordu.

Irak ordusu, federal polis ve Haşdi Şabi'den meydana gelen ortak güçlerin 16 Ekim 2017'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere operasyon başlatması üzerine Peşmerge güçleri pek çok bölgeden çekilme kararı aldı. Bu bölgelerden birisi de Sincar idi. Ancak Sincar'daki Ezidi Peşmergeler, Erbil'den gelen çekilme talimatına uymayarak kendi bölgelerinde kalmaya devam etti. 

Musul'un Sincar ilçesi ve çevresinde Kasım Şeşo komutasındaki Şengal (Sincar) ve Haydar Şeşo komutasındaki Ezidhan Savunma Gücü komutanlıkları bünyesinde yaklaşık 15 bin Ezidi Peşmergenin varlık gösterdiği belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT