1. HABERLER

  2. HABER

  3. İhsanoğlu'nun Akılda Kalan Tek İcraatı
İhsanoğlu'nun Akılda Kalan Tek İcraatı

İhsanoğlu'nun Akılda Kalan Tek İcraatı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, Cumhurbaşkanı adaylığı için Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini önerdi.

16 Haziran 2014 Pazartesi 16:12A+A-

CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı adaylığı için üzerinde uzlaştığı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu Türkiye geçtiğimiz aylarda devrettiği İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreterliği görevi ile tanıdı.

İİT Genel Sekreteri olarak dünyadaki gelişmelere karşı pasif olmakla ve İslam coğraflarındaki zulümlere ses çıkarmaması ile eleştirilen İhsanoğlu son olarak, Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi ve Müslüman Kardeşler'e karşı yapılan kanlı askeri darbeye "darbe" diyememesi ile dikkat çekti.

Bu tavrı nedeniyle büyük bir eleştiri alan İhsanoğlu, 2005'te İİT Genel Sekreteri olması için yoğun destek gördüğü AK Parti iktidarının da yoğun eleştirdiği isim oldu.

  İİT Genel Sekreteri görevinin hakkını vermelidir. Tutum belirleme, açıklama yapma hakkı vardır. 'Üye devletlerin uzlaşmasını arıyorum' demek acizliğin göstergesidir.

Darbeye karşı duramadı

Mısır'daki kanlı darbeden sonra Milliyet Gazetesine konuşan İhsanoğlu, "Batı sürecin adını koymakta kararsız gibi, üzüntüyle izliyoruz havasındayken, Türkiye ise açık bir darbedir diyor" sorusuna "Bizim duruşumuz net. Bazı ülkelerin münferit açıklamaları bizimle ilgili değil..." şeklinde yanıt vererek eleştiri oklarının hedefi oldu.

Gül ve Erdoğan'ın çabalarına yazık etti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ne iş yaptığını bilen var mı? Bu zat, darbeden sonra Mursi'yi suçlamıştı. Prof. Dr. İhsanoğlu'nun İİT Genel Sekreteri seçilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın büyük çabalarını hatırladıkça yazık diyorum" açıklamasını yaptı.

Bozdağ istifasını istemişti

İhsanoğlu'na bir sert tepki de dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan gelmişti. Bozdağ, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve İİT'nin Mısır'daki katliamla ilgili tutumunu sert bir dille kınadı. Bozdağ, onurlu tavrın İhsanoğlu'nun istifa etmesi olduğunu belirterek şunları söylemişti: "Adında İslam olan bir teşkilatın genel sekreteri olarak devletlerin dışında genel sekreterin yapacağı bir şey vardır. Genel sekreter sadece orada oturan biri değil. Devletlere, 'Mısır'da yangın var, bu kadar kadın, çocuk, insan, masum öldürülüyor. Öldürenler bu zulmü yapıyor. Buna karşı biz İslam İşbirliği Teşkilatı olarak bir tavır geliştirmeliyiz' diye bir fikir götürdü mü?"

Acizliğin göstergesi

Dönemin AK Parti Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İhsanoğlu'na tepki gösterenler arasındaydı. Çavuşoğlu, darbeye sessiz kalan İhsanoğlu'nun şu sözlerle eleştirmişti: "İİT'nin bir değeri de insan haklarını savunmaktır. Katliamları gündeme taşıması gerekmektedir. Mısır'da yaşananlar artık insan hakkı ihlallerini aştı ve katliama dönüştü. Bu duruma en sert tepkiyi İİT göstermeliydi. Eğer seçiliyorsan oranın değerlerini savunmak zorundasındır. Böyle durumlarda konsensüs aranmaz. İİT Genel Sekreteri görevinin hakkını vermelidir. Tutum belirleme, açıklama yapma hakkı vardır. 'Üye devletlerin uzlaşmasını arıyorum' demek acizliğin göstergesidir."

İslam dünyasıyla dalga geçen şova katıldı

Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olarak ABD'de ünlü komedyen John Stewart'ın şovuna katılarak komedyen John Oliver'in skecinde yer almıştı. İhsanoğlu, Oliver'in Müslümanlarla alay eden, Pakistan ve Afganistan'daki Müslümanlar olmak üzere binlerce masum insanı katleden insansız hava aracına selam verdiği 'sıra dışı' röportajına katılarak makamına gölge düşürmüştü.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT