1. HABERLER

  2. HABER

  3. İHA’lar En Çok Sivilleri Öldürüyor
İHA’lar En Çok Sivilleri Öldürüyor

İHA’lar En Çok Sivilleri Öldürüyor

BM ve HRW'nin insansız hava araçları ile yapılan saldırılarla ilgili hazırladıkları ayrı ayrı raporlarda, operasyonlarda çok sayıda sivilin öldürüldüğü ve hak ihlalleri yapıldığı belirtiliyor.

22 Ekim 2013 Salı 16:13A+A-

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Yemen'de ABD'nin insansız hava araçları ile düzenlediği saldırılarda onlarca sivilin öldüğünü açıkladı. BM de dünya genelindeki drone saldırıları ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı.

HRW tarafından yayımlanan 96 sayfalık raporda ilki 2009'da gerçekleştirilen ve 2013'e kadar devam eden ve sayısı beş olarak açıklanan drone saldırılarında ölen 82 kişiden 57'sinin sivil olduğu belirtiliyor. Bunların arasında dokuz kadın ve 21 çocuk da bulunuyor. HRW raporunda saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini ifade etti.

DÜNYA GENELİNDE 500 SİVİL KATLEDİLDİ

BM de ABD'nin drone saldırıları ile ilgili bir rapor hazırladı. HRW'nin hazırladığı rapordan daha yumuşak bir üslupla kaleme alınan raporda dünya genelinde 33 drone saldırısına odaklanılıyor. Raporda Afganistan, Yemen, Irak, Libya, Somali, Pakistan ve Gazze'de sivil ölümlere de neden olan saldırıların, uluslararası hukuk ilkelerini ihlal ettiğini üzerinde duruluyor.

Raporda ABD'nin 2004'ten beri Pakistan'ın kuzeybatıdaki aşiret bölgelerine en az 330 İHA saldırısı düzenlediği, bunlarda en az 2 bin 200 kişinin öldüğü, bunların 400'ünün sivil olduğu iddia ediliyor. Yani BM'ye göre geri kalan ölümlerin tamamı Taliban mensupları. Ama bu bilgi Afganistan ve Pakistan hükümetleri tarafından doğrulanmıyor.

Rapora göre Afganistan’da 2011'de 294 olan kurban sayısı, 2012'nin ilk 11 ayında 447'ye çıktı. Yemen'de ise saldırılarda öldürülenlerin en az 58'i sivil. Drone saldırıları sonucunda şu ana kadar en az 500 sivilin öldüğü belirtiliyor.

BM raporunda dronelardan  "Uluslararası insani yasalara sıkı sıkıya bağlı kullanılırsa, İHA'lar, komutanların sahadaki duruma dair bilincini önemli ölçüde artırarak, çatışmalarda sivil can kayıplarını azaltma kabiliyetine sahip." ifadeleri ile söz edilmesi dikkat çekiyor.

AVRUPA DA DRONE OPERASYONLARINA YARDIM EDİYOR

Uluslararası İnsan Hakları Teşkilatı Amnesty International'in (AI) Pakistanlı emekli istihbarat subaylarından aldığı bilgilere dayanarak hazırladığı rapora göre, binlerce sivilin de öldürüldüğü CIA'nın drone operasyonlarına, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi bilgi yardımında bulunuyor.

AI'nin raporunda 10 yıldan beri ABD tarafından yapılan drone saldırılarında toplam ölen 3 bin 600 kişiden üçte birinin sivillerden oluştuğu bildirildi. AI, drone saldırılarının savaş suçu olduğunu belirtti.

Pakistanlı emekli istihbarat subaylarının ifadelerine göre ABD, Pakistan'da yapılan drone saldırı programlarını Avrupa devletleri ile birlikte hazırladı. Almanya'nın CIA'ya drone saldırılarında kullanılmak üzere cep telefon numaraları verdiği bildirildi.

AI raporunda ABD'nin Pakistan'da yaptığı drone saldırılarında devamlı olarak milletler hukukunu çiğnediği, bazı saldırılarda savaş suçu bile işlendiği kaydedildi. AI Almanya şubesi, 'öldürme lisansı'nın insan hakları standartlarını ve milletler hukukunu hiçe saydığını ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT