1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İdlib’in ilk hayvanat bahçesi açıldı
İdlib’in ilk hayvanat bahçesi açıldı

İdlib’in ilk hayvanat bahçesi açıldı

Suriye'nin savaştan zarar görmüş bölgelerinde hayatı yeniden normale dönüştürmek için yapıla çalışmalara bir yenisi eklendi. Suriye’nin kuzeybatısında yer alan İdlib şehrinde ilk kez bir hayvanat bahçesi açıldı.

05 Aralık 2021 Pazar 18:36A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Suriye’nin kuzeybatısında yer alan İdlib şehir devletinde hem vahşi hem de evcil hayvanların bulunduğu bir hayvanat bahçesi açıldı.

Çocukların yoğun ilgi gösterdiği hayvanat bahçesinin geliştirilmesine devam edilirken, bölgedeki insanlar gelecekten umutlu olduklarını ifade ediyor. 

Katil Esed ve ortaklarının harabeye çevirdiği Suriye’nin muhalefet kontrolündeki bölgelerinde yaşam normale döndürülmeye devam ediyor.

Muhalefetin kontrolündeki İdlib’de son birkaç yıldır endüstriyel çalışma alanlarının yanında, turistik ve kültürel tesisler de açılmaya devam ediyor. Kentsel planlama çalışmalarının devam ettiği İdlib’de ilk kez halka açık park ve hayvanat bahçesi açıldı.

Yeni açılan hayvanat bahçesinin müdürü Yusuf Sayid, park içerisinde bir lunapark ve bir restoran olduğunu belirterek, “Çok sayıda hayvan getirdik ve onların alanlarını süreç içerisinde halka açacağız” dedi.

İdlib’deki hayvanat bahçesine Ukrayna, Türkiye, Irak ve bölgeden hayvanlar getirildi.

Parkın müdürü Yusuf Sayid, “Şu anda hayvanat bahçesinde aslan, kaplan, maymun, devekuşu ve çok sayıda farklı türde kuş var. Bunlar Irak ve Türkiye'den getirildi. Daha sonraki bir aşamada Sibirya kaplanı, geyik, lama ve zürafalar da olacak.” açıklamasında bulundu.  

Parktaki hayvanlar, veteriner ve beslenme uzmanlarından oluşan bir ekip gözetiminde uluslararası standartlara uygun olarak denetleniyor.

Sayid, "Buradaki tüm hayvanların aşıları eksiksiz yapıldı. Doğru ve güvenli alanlara yerleştirildiler. İzolasyon bölümü ve yapay küvözlerimiz bulunuyor. Ayrıca vahşi hayvanlar konusunda uzman kişiler görev alıyor burada. Ayrıca deneyimli eğitmenlerimiz de olacak” dedi.

Sayid, hayvanat bahçesinin çok popüler olduğunu, çok fazla kişinin ziyaret ettiğini ancak kış yaklaştıkça yaya trafiğinin azalacağını belirtti.

Parka giriş ücreti için Sayid, “Yetişkin başına 10 lira ve öğrenciler için 5 lira iken, yedi yaş altı çocuklar, şehit çocukları, yetimler, savaş yaralıları ve özel ihtiyaç sahipleri için ücretsiz” ifadelerini kullandı.

Çadır kentler ve briket evlerin yoğun olduğu İdlib’de, normal bir yaşam için yetkililer ve gönüllüler ellerinden geleni yapmaya devam ediyor. Herhangi bir eğlence seçeneğinin bulunmadığı ifade edilen İdlib için bir dizi projenin de ilerleyen aylarda gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Parkı ziyaret eden Muhammed Firas Al-Monitor'a, “Çocuklarımız için benzer projelerden yoksun bir bölge burası. Bu yapılan oldukça güzel ve önemli bir çalışma olmuş. Savaş, bombalamalar ve yerinden edilmeler nedeniyle çocuklarımızı dışarı çıkaramadığımız yıllar oldu. Bu projeler bölgenin kalkınmasına yardımcı olacaktır. … Yıkım, bombalama ve trajedi ne olursa olsun, hala umudumuz var.” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki birçok insanın geçimini zor sağladığını ifade eden Firas, “Ancak 10 liralık giriş ücreti çoğu işsiz olan buradaki insanlar için pahalı. Neyse ki çocuklar için ücretsiz ve bu çocuklar için yeni bir deneyimi doğuracağı için mutluyuz.” dedi.

İdlibli bağımsız gazeteci Ahmed Sado’da Al-Monitor'a, “İdlib sakinlerinin, özellikle de sürekli bombalamalar ve ateşkes anlaşmalarının ihlal edilmesinden kaynaklanan birçok bombalama ile beraber gelen korkuya rağmen, bu tür eğlence projeleri İnsanlar özellikle çocuklar için olumlu bir etki yaratacak ve daha parlak bir yaşam için umutları tazeleyecektir.” dedi.

 

*Bu yazı Al Monitor'de Muhammed Hardan tarafından yazılan makaleden derlenmiştir. 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum