1. HABERLER

  2. HABER

  3. İddianame Değişti, Şüpheliler Azaldı
İddianame Değişti, Şüpheliler Azaldı

İddianame Değişti, Şüpheliler Azaldı

17 Aralık’ta ki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında Fatih Belediyesi çalışanlarına yönelik ikinci defa hazırlanan iddianamede şüpheli sayısı 31’den 21’e düştü.

25 Nisan 2014 Cuma 12:00A+A-

Savcı, ilk iddianamesinde ceza istediği 10 şüpheliye yönelttiği beş ayrı suçlamada yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

İlk iddianame iade edilmişti

17 Aralık operasyonu kapsamında Fatih Belediyesi’ne yönelik 31 şüpheli hakkında “Rüşvet almak ve vermek ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet” suçlarından hazırlanan ve 14 Mart’ta teslim edilen iddianame İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “usul eksiklikleri var” gerekçesiyle 24 Mart'ta savcıya iade edilmişti.

Dosyayı yeniden ele alan Savcı Ekrem Aydıner ikinci kez iddianameyi hazırladı. Ancak ilk iddianamede 31 şüpheli hakkında dava açan Aydıner ikinci kez gönderdiği  iddianamede şüpheli sayısını 21’e düşürdü.

Savcı, beş suç eyleminden vazgeçti

Savcının vazgeçtiği suçlamalar ise şunlar:

- Tarihi yapıya usülsüz olarak ruhsat çıkarılması için rüşvet verilmesi
- Koruma altında bulanan yeşil alan arazisine inşaat ruhsatı alabilmek için rüşvet verilmesi
- Fatih Belediyesi'nde görevli zabıta memuru Şenol Şirin’e rüşvet verilmesi
- Fatih ilçesinde bulunan Selim Velioğlu’na ait yapıya ruhsat alınması için Aktan Arı, Selim Sümer ve Mehmet Yıldız’a rüşvet verilmesi
- Mimar Şeyil Özçelik’in Günsel Aybay’a rüşvet vermesi.

Ekrem Aydıner takipsizlik kararında; rüşvet anlaşmasına varıldığına, menfaat temin edildiğine, rüşvet ile sahte rapor düzenlendiğine ilişkin yeterli delil bulunmadığını belirtti.

21 kişiye rüşvet davası

Savcı ilk iddianamesinde yer alan diğer 21 şüpheli için ise dava açtı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in kardeşi Selahattin Demir’in de aralarında bulunduğu 21 şüpheli hakkında “Rüşvet almak ve vermek ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet” suçlarından 5,5 yıldan 86 yıla kadar değişen hapis cezalarıyla cezalandırılmalarını istedi.

Sebahattin Demir’in evindeki aramalar sırasında gaz tabancasına dönüştürülmüş ruhsatsız ve taşınması yasak silah ele geçirildiği belirtildi. Sebahattin Demir hakkında iddianamede "Ruhsatsız ateşli silah bulundurma ve yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" suçlaması yöneltildi.

Savcılık ilk iddianamede şüpheliler arasında adı geçen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında takipsizlik kararı vermişti. Mustafa Demir 21 Aralık'ta, kardeşi Sebahattin Demir de 15 Şubat'ta serbest bırakılmıştı.

17 Aralık operasyonunun diğer ayağında tutuklanan eski içişleri bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan ve işadamı Rıza Sarraf 28 Şubat'ta tahliye edilince soruşturmada tutuklu sanık kalmamıştı.

İlk duruşma 11 Kasım 2014'te yapılacak. 

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT