1. HABERLER

  2. HABER

  3. İçişleri: Uludere'den Üst Komutanlar Sorumlu
İçişleri: Uludereden Üst Komutanlar Sorumlu

İçişleri: Uludere'den Üst Komutanlar Sorumlu

İçişleri Bakanlığı raporunda Uludere'den MİT ve yerel komutanlığın değil üst komutanlıkların sorumlu olduğu, belirtildi.

08 Mart 2012 Perşembe 10:58A+A-

Şırnak’ın Uludere ilçesi Irak sınırı yakınlarında PKK'’lı sanıldığı iddia edilerek bombalanan konvoyda 34 köylünün ölümünü araştırmak üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu dün İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporu görüşmek üzere toplandı. Uludere olayına ilişkin çarpıcı tespitlerin yer aldığı 200 sayfalık “gizli” damgalı rapor milletvekillerine dağıtılmadı sadece incelemelerine izin verildi.

Vatan'ın haberine göre, raporda Uludere olayının 7 aracın Kuzey Irak’tan gelişinden itibaren aktarıldığı öğrenildi. İçişleri Bakanlığı raporunda, operasyonun sınır ötesi harekat olduğu, TBMM'nin hükümete verdiği yetki doğrultusunda Genelkurmay tarafından icra edildiği belirtildi.

Operasyon ve insansız hava aracı talebinin 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’ndan gelmediği ifade edilen raporda, bu taleplerin nereden geldiğinin yetkili olan komutanlıklardan öğrenilmesi gerektiği kaydedildi.

Raporunda, atış emri verilmeden önce yerel komutanlıklardan bilgi alınmadığı, bu nedenle yerel komutanlıkların sorumlu olamayacağı, “üst komutanlıkların sıralı bir biçimde sorumlu olabileceklerinin düşünüldüğüne” vurgu yapıldığı da öğrenildi.

Raporda, son bombalamanın ardından köylülerin olay yerine gittiğinin anlaşıldığı ancak acil yardım merkezine müdahale için bir talimat verilmediği bilgisi de verildi.

Ölenler Arasında PKK’lı Yok

Ölen ya da yaralananlar içinde PKK üyesi bulunmadığı vurgulanan raporda, 28 Aralık tarihindeki insansız hava aracı görüntülerinde grup içinde PKK’lı olup olmadığı konusunda “spesifik bilgi olmadığının anlaşıldığı” kaydedildi.

Raporda ölen ve yaralananların vatandaş olduğu ifade edilirken, “toplanan grubun en yakın askeri noktaya en az 1 saatten önce ulaşılamayacağı, dolayısıyla acil müdahaleye gerek olmadığı anlaşılmaktadır” ifadesine de yer verildiği bildirildi.

Subaylar Soruşturulmalı

Raporda en dikkat çekici bilgi ise tartışılan istihbaratlar oldu. 27 Kasım ve olayın yaşandığı 28 Aralık 2011 arasında, bölgede PKK hareketliliği olduğuna ilişkin 10’a yakın istihbarattan sadece 7’sinin Aralık’ta olduğu bilgisinin MİT tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na bildirildiği belirtildi. Ancak olayın olduğu 28 Aralık günü herhangi bir istihbaratın söz konusu olmadığı da ifade edildi. İstihbaratların bölgede PKK hareketliliği ve Fehman Hüseyin’le ilgili olduğu da raporda yer aldı.

Raporda, Heron görüntüleriyle atış serbest talimatı verilemeyeceğinin anlaşıldığına değinilirken başka istihbarat bilgilerinin olması gerektiğine dikkat çekildi.

Raporda tümen komutanlığında görevli bazı subayların da soruşturulmasının istendiği öğrenildi. Ancak bu soruşturmanın “esas” ile ilgili olmadığı “olay yerine geç gidilmesi”, “yaralılara geç müdahele edilmesi” konularında olduğu bildirildi.

Alt komisyon toplantısında Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazarak istihbarat bilgilerinin istenmesi kararı alınırken bunun yanı sıra Adalet Bakanlığı’ndan da sınır kaçakçılığına ilişkin istatistiki bilgileri talep edildi.

 

HABERE YORUM KAT