1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Husilerin 2 Günde Kaçırdığı Kişi Sayısı 318 Oldu
Husilerin 2 Günde Kaçırdığı Kişi Sayısı 318 Oldu

Husilerin 2 Günde Kaçırdığı Kişi Sayısı 318 Oldu

Yemen'deki Sana İnsan Hakları Merkezi'nden, Husi Ensarullah Hareketi'ne mensup silahlı kişilerin, 2 gün içinde 318 kişiyi kaçırdığı, 26 ev, 33 kurum, 16 merkez ile 7 öğrenci yurduna baskın düzenlediği bildirildi.

07 Nisan 2015 Salı 10:27A+A-

Yemen'de başta İhvan'ın Yemen örgütlenmesi Islah Partisi mensupları olmak üzere iki gün içerisinde Husiler tarafından kaçırılan muhalif sayısı 318 oldu.

Sana İnsan Hakları Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Husi Ensarullah Hareketi'ne mensup silahlı kişiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı gruplar, başta Islah Partisi olmak üzere kendilerine muhalif partilerin yöneticileri ile siyasi aktivistlere karşı göz altına alma kampanyası gerçekleştirdi" denildi.

Açıklamada, "Husiler, 2 gün içinde 318 kişiyi kaçırdı, 26 ev, 33 kurum ve vakıf ile Islah Partisi'nin 16 merkezi ve 7 öğrenci yurduna baskınlar düzenledi, yağmalamalar yapıldı" ifadesine yer verildi.

Hava saldırıları sürüyor

Öte yandan, AA'da yer alan habere göre Sana'da akşam saatlerinde başlayan bombardımanda, devrik lider Ali Abdullah Salih'in desteklediği Husilere ait kamplar vuruldu.

Koalisyon uçaklarının Sana'nın es-Subaha bölgesindeki Özel Kuvvetler askeri birliğini bombalamasının ardından bölgeden dumanların yükseldiği görüldü.

Husilerin tamamen ele geçirmeye çalıştığı güneydeki stratejik kent Aden'de ise çatışmaların aralıklarla sürdüğü belirtiliyor. Alınan bilgiye göre, Halk Komiteleri'nin bulunduğu Tovahi, Krater gibi yerlerin gün içerisinde karşılıklı çatışmalara sahne olduğu ve bazı bölgelerin Husiler ile Halk Komiteleri'ne bağlı güçler arasında gün içerisinde el değiştirdiği belirtiliyor.

Yabancı uyrukluların tahliyesi sürüyor

Ülkede hava operasyonlarının ardından başlayan ''tahliyeler'' devam ediyor. Ülkedeki yabancı uyruklu kişilerden, Bağımsız Devletler Topluluğu vatandaşları, Rusya'nın düzenlediği bir operasyonla tahliye edildi. Sana Uluslararası Havalimanına indirilen özel bir Rus uçağı ile aralarında Özbekistan, Azerbaycan ve Tacikistan gibi ülkelerin vatandaşları ülkeden ayrıldı.

Daha önce de 300'ün üzerinde Rus ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi vatandaşları Yemen'den tahliye edilmişti. Dün tahliye gerçekleştiren ülkeler arasında 185 vatandaşını tahliye eden Türkiye de bulunuyor. Yine Hindistan, Pakistan, Cezayir, Malezya, Çin gibi ülkeler de vatandaşlarını Yemen'den tahliye etmişti.

Yemen'de, Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Hadi, Aden'i geçici merkez ilan etmiş ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceğini açıklamıştı. Bu gelişmelerden sonra Husiler, Aden'e doğru harekete geçerek kentteki bazı stratejik noktaların denetimini sağlamış, Hadi yönetiminin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısı yapmasıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adıyla hava harekatına başlamıştı. 

 

HABERE YORUM KAT