1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Husiler Suudi Arabistan'a Heyet Gönderdi
Husiler Suudi Arabistan'a Heyet Gönderdi

Husiler Suudi Arabistan'a Heyet Gönderdi

Yemen'de hükümet güçlerine karşı savaşan İran destekli Şii Husiler, savaşa son vermek için görüşmeler yapmak amacıyla Suudi Arabistan'a bir heyet gönderdi.

09 Mart 2016 Çarşamba 01:12A+A-

Reuters'a bilgi veren iki üst düzey yetkili, Yemen'de hükümet güçlerine karşı savaşan İran destekli Şii Husilerden bir heyetin savaşa son vermek için görüşmeler yapmak için Suudi Arabistan'da olduğunu söyledi. Bu, Yemen'de çatışmaların başlamasından bu yana savaşı sona erdirmek için yapılan en ciddi ve bu türden ilk girişim.

Husilerin lideri Abdülmelik Husi'nin danışmanlarından biri olan ve grubun sözcülüğünü yürüten Muhammed Abdülselam, Suudi Arabistan'ı ziyaret eden heyete başkanlık ediyor.

Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyondan konu ile ilgili henüz bir yorum yapılmadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan da bir açıklama gelmedi. 

Husilerin elindeki bölgelerin yönetimini üstlenen ve yine Husilerce idare edilen Devrim Komitesi'nin iki üyesi de görüşmelerin varlığını doğruladı.

Katar Üniversitesi'nde Körfez Çalışmaları bölümünde görev yapan akademisyen Luciano Zaccara Al Jazeera'ye verdiği röportajda, Husilerin bu hamlesini bir sürpriz olarak değerlendirdi. Zaccara, "Bu hamlenin sebebi Husilerin bir süredir mevzilerini kaybetmesi olabilir, şimdi bunu yapıyorlar zira çok geç olmadan görünüşü kurtarmak istiyorlar" dedi. Zaccara ayrıca, Suudilerin Yemen'in başkenti Sana'nın hükümet güçlerinin eline geçmeden önce müzakereye yanaşmak konusunda bir işaret vermediğini ifade etti.

Göreceli sakinlik

Husi yanlısı medya 4 Şubat ile 26 Şubat tarihleri arasında günlük olarak Suudi sınırındaki askeri mevzilere ve kasabalara Husiler ve eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçler tarafından yapılan saldırıları ve askeri operasyonları haberleştiriyordu. Bu saldırı ve operasyonlar keskin nişancı, havan topu saldırıları, sızmalar ve pusuya düşürmeleri içeriyordu. Husi yanlısı medya 1 Mart'tan beri Suudi sınırında herhangi bir operasyon haberi vermiyor. 

Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon da, Sana'da yaşayanların verdiği bilgiye göre, şehire en son yaklaşık 1 hafta önce hava saldırısı düzenledi.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT