1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Hür Suriye Ordusundan İran ve Rusya’ya Çağrı
Hür Suriye Ordusundan İran ve Rusya’ya Çağrı

Hür Suriye Ordusundan İran ve Rusya’ya Çağrı

Suriyeli muhalif komutandan İran ve Rusya'ya çağrı: “Dostluğu liderlerle değil halklarla sürdürün!”

05 Temmuz 2012 Perşembe 15:42A+A-

Şam rejiminin arkasında durmaya devam eden Moskova ve Tahran'a seslenen Özgür Suriye Ordusu Komutanı el-Kürdi, ülkeler arasındaki ilişkilerin devamının liderlerle değil, halkla olacağını söyledi. İki ülkenin desteğini kesmesi halinde rejimin değişeceğini savunan El Kürdi, Esed'in ayaklanmaların başından beri İran'ın yönlendirmesine göre hareket ettiğini iddia etti.

Zaman gazetesinde yer alan Serkan Sağlam imzalı habere göre Özgür Suriye Ordusu Silahlı Birlikler Komutanı Albay Malik el Kürdi, Rusya ve İran'a Şam rejiminin arkasında durmaktan vazgeçmeleri çağrısı yaptı.

"Ülkeler arasındaki ilişkilerin devamı liderlerle değil; halkla olur." diyen El Kürdi, iki ülkenin desteğini kesmesi halinde Beşşar Esed rejiminin değişeceğini vurguladı.

İran ve Rusya Desteği Keserse…

İran'ın bölgeyi Şiileştirmeye yönelik çabasının zaten bilindiğini vurgulayan El Kürdi, "Suriye, rejime karşı ayaklanmaların başlangıcından beri İran'ın yönlendirmesine göre hareket ediyor. İran da, Suriye'deki Nusayrileri kullanarak Şiileştirme hedefine ulaşmaya çalışıyor. Bu durumdan her iki tarafın da çıkarı, faydası var." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın Sovyetler zamanında etkisinin olduğu Irak ve Libya'daki nüfuz savaşını kaybettiğinin altını çizen El Kürdi, "Son kale olarak Suriye kaldı. Ancak ülkeler arasındaki ilişkilerin devamı liderlerle değil; halklarla olur. Rusya'nın bunu görmesi lazım. Rusya'yı bir an önce pozisyon değiştirmeye çağırıyoruz." dedi. Suriye rejiminin yabancı ülkelerden gelen 'silah, para ve insan' desteği sayesinde ayakta kalmayı başardığını kaydeden El Kürdi, bu desteğin kesilmesi durumunda değişim sürecinin hızlanacağının altını çizdi.

“Esed’li Hiçbir Çözümde Yokuz!”

Suriye'de yaşayan Malik el Kürdi, Cenevre zirvesinde ortaya çıkan geçiş hükümeti planında içinde Esed'in içinde olduğu hiçbir formüle asla uymayacaklarını vurguladı.

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) iki numaralı ismi El Kürdi, "Biz baştan beri Esed rejiminin gitmesini istiyoruz. Bu rejim yıllardan beri büyük katliamlar ve cinayetler yaptı. Dolayısıyla ne Esed'in kendisini ne de rejiminin kalmasını kabul edemeyiz. ÖSO olarak bu konuda ısrarlıyız." dedi.

50 yıldır süren bir diktatörlük düzeninden kurtulmak istediklerini anlatan Silahlı Birlikler Komutanı El Kürdi, 'anne kucağında emzikli bir bebek kalmasa bile' bu devrimi tamamlayacaklarını kaydetti.

Suriye ordusuna katılmış askerlerin sayısını tam olarak söylemenin mümkün olmadığını anlatan El Kürdi, 100 bini aşkın insanın bünyelerinde olduğunu belirtti. Suriye ordusundan gün gün ayrılmalar, toplu kopmalar olduğunu aktaran El Kürdi, 3 ila 6 ay arasında bir sürede Esed rejiminin devrileceği iddiasında bulundu. ÖSO'nun Mısır'da yapılan toplantıyı boykot ettiğini de hatırlatan El Kürdi, "Toplantıya katılanların arasında Esed yandaşları da vardı. Hatta içlerinde Muhaberat'ın adamları olanlar bile var. Bu nedenle Kahire'ye gitmedik." dedi.

“Halk, Esed’i İstemiyor!”

Esed'in Türkiye'de bir gazeteye verdiği röportajda 'halkının istemesi halinde 1 gün bile koltukta durmayacağı' sözlerine El Kürdi şu karşılığı verdi: "Suriye'nin tüm şehirlerinde, kasabalarında, köylerinde ve yurtdışı konsoloslukların önünde yapılan protesto gösterileri var. On binlerce insan sokaklarda gitmesini istiyor. Ama bunları görmeyen Esed, her zamanki gibi doğruları da söylemiyor."

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum