1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Humus'ta Tahliye Edilenler Sorgulanıyor
Humus'ta Tahliye Edilenler Sorgulanıyor

Humus'ta Tahliye Edilenler Sorgulanıyor

Suriye ordusunun kuşatması altındaki Humus'tan tahliye edilen 295 kişi rejim tarafından sorgulanıyor.

11 Şubat 2014 Salı 15:41A+A-

Birleşmiş Milletler Basın sözcüsü Melissa Flemming 336 erkeğin Suriye rejimi  tarafından sorgulandığını, 41 kişinin ise serbest bırakıldığını söyledi.

Flemming Humus'un merkezinden tahliye edilen kişilerin önce BM’nin de kullandığı eski bir okul binasında toplandığını ve bu kişilerin rejim tarafından sorguya çekildiğini anlattı. Serbest bırakılanlar ise rejimin denetimindeki yerlere tahliye ediliyor.   

Ateşkes uzatıldı

Pazartesi günü ateşkesi üç gün daha uzatma kararı alınmıştı. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, eski şehir olarak bilinen kent merkezinde uygulanan ateşkes kararının uzatılmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Amos, “Umarım ateşkesin uzaması daha fazla sivilin tahliye edilmesi ve Humus'a daha çok yardımın ulaşmasını sağlar” ifadelerini kullandı.

Bölgeye Cumartesi gününden bu yana yardım ulaştırmaya çalışan ve tahliye faaliyetlerini sürdüren BM konvoyu iki kez saldırıya uğramıştı.

BM’ye göre son dört günde 1,132 sivi kentten çıkarıldı. Ateşkes anlaşması Cuma sabahından itibaren yürürlüğe girmiş ve aynı gün bölgeden tahliyeler başlamıştı.

Humus, 7 Haziran 2012'den beri kuşatma altında. Özellikle eski şehir denilen Humus merkezine hiç kimse ulaşamıyor. Yaklaşık 500 ailenin dışarıyla bağlantısının tamamen kesildiği tahmin ediliyor.

Humus kuşatmadan önce muhalefetin kalelerinden biriydi. Rejim, Şam-Halep yolunun tam ortasında, kritik bir noktada yer aldığı için Humus'a asker yığdı. Ancak rejim tüm takviyelere rağmen muhalif savaşçıları Humus’tan çıkaramayınca kenti kuşatma altına aldı.

Bu, rejimin Şam'daki Doğu Guta semti ve Dera kent merkezinde de denediği bir strateji oldu. Rejim, kuşatmayla Humus’takileri ‘teslim olmak ile açlıktan ölmek’ arasında seçim yapmaya zorladı. Suların kesik olduğu kentte, kanalizasyon suyu veya biriktirilen yağmur suyu kullanılıyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Ajanslar

HABERE YORUM KAT