1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Humus, Tamamen Harabeye Döndü (FOTO)
Humus, Tamamen Harabeye Döndü (FOTO)

Humus, Tamamen Harabeye Döndü (FOTO)

Hizbullah destekli Esed güçleri Humus’u bu hale çevirdi. (FOTO GALERİ)

31 Temmuz 2013 Çarşamba 02:45A+A-

HAKSÖZ-HABER

Suriye’de Esed rejimi ile muhalifler arasındaki savaşta en kritik bölgelerden biri olan Humus kentinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Son haftalarda ilerleme kaydederek önceki günden itibaren merkezdeki Halidiye Mahallesi’ne giren İran ve Hizbullah destekli Esed birlikleri, maalesef şehrin tamamını ele geçirmek üzere. Ancak Esed güçleri üstünlüğü ancak şehri harabeye çevirerek geçirebildi.

Direnişçiler birçok noktadan geri çekilirken Halidiye dâhil olmak üzere Esed ordusu ve Hizbullah milisleri şehrin birçok noktasına girdiler. Yoğun bombardımana karşı direnişçilerin cephane sorunu yaşadıkları için taktiksel olarak geri çekildikleri de ifade ediliyor.

Rejimin hava desteği ve tahrip gücü çok yüksek karadan karaya füzelerine karşılık direnişçiler şehri hafif makineli ve Kalaşnikof tüfeklerle savunmaya çalışıyor. Muhalifler, uzun süredir kuşatma altındaki Humus’un direncinin tükenme noktasına geldiğini söylüyor. Şehrin tamamen düşmesi halinde toplu katliamların tekrarlanmasından korkuluyor.

Zaman'da yer alan habere göre Esed, Humus’un alınmasıyla Akdeniz kıyısındaki Lazkiye ve Tartus ile başkent Şam’ın bağlantısını tamamlamış olacak. Batısında yalnızca Akdeniz ve Lübnan bulunan bu alanı rejim, kendisi için bir güvenli bölgesel üs olarak kullanarak ülkenin geri kalanında savaşan birliklerin takviyesinde avantaj kazanmayı amaçlıyor. Humus’tan sonra Hama ve başkent Şam’daki muhaliflerin kuşatma altına alınacağı belirtiliyor.

Öte yandan bölgenin savaş uçakları ve karadan karaya füze ve yoğun tank ve top atışlarıyla vurulması çok sayıda can kaybına yol açarken şehir de tamamen harabe haline geldi.

Savaştan önce 1,5 milyon nüfus bulunduğu belirtilen Humus’ta şiddetten kaçan siviller şehrin kırsal bölümünde yaşıyor. Sivillerin yaşadığı bu bölgelere de sık sık hava saldırıları yapılıyor. Esed rejimi, muhaliflerin Ramazan’da Humus’a insani yardım kuruluşlarının girişlerine izin verilmesi yönündeki çağrılarını da cevapsız bırakmıştı.

Uzun süredir şehri bombalayan Esed güçleri Humus’u böyle harabeye çevirdi:

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ…

syria-homs_suriye-humus_harabe01.jpg

syria-homs_suriye-humus_harabe04_halid-bin-velid-camii_khaled-bin-walid-mosque.jpg
Halid Bin Velid Camii...

DİĞER FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ…

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum