1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hukukçulardan İstanbul Barosu'na Protesto
Hukukçulardan İstanbul Barosuna Protesto

Hukukçulardan İstanbul Barosu'na Protesto

Beyoğlu'nda Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat, başörtülü avukatlara yönelik yasakçı uygulamaları nedeniyle İstanbul Barosu'nu protesto etti.

03 Ağustos 2012 Cuma 21:51A+A-

Taksim Meydanı'ndan baroya cübbeleriyle yürüyen hukukçular, yaklaşan seçimler nedeniyle İstanbul Barosu yönetiminin başörtülü avukatlık yapma yasağının sınırlarını adliyelere astığı yazılarla, baro odalarına, mahkeme kalemlerine, icra müdürlüklerine kadar genişlettiğini açıkladı.

Hukukçular Derneği üyesi yaklaşık 100 avukat, İstanbul Barosunu başörtülü avukatların mesleklerini icra etmek için uyguladığı yasakları protesto etmek için Taksim Meydanı'nda toplandı. 'Yasak değil hukuk üret' , 'Katil avukat olur, başörtülü olamaz' , Baroya rağmen insan haklarını savunacağız' , 'Ey baro söyle, avukat için ne yaptın' yazılı dövizler taşıyan avukatlar, İstiklal Caddesi üzerinden İstanbul Barosu'na kadar sesiz bir şekilde yürüdü.

Baro önün grup adına bir açıklama yapan Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, tarihin önemli olaylarında, insanlık medeniyetinin bugünlere gelmesinde hukuk insanları büyük rol oynadıklarını belirterek, hukukçuların emekçisinden patronuna, gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine toplumun, insanlığın tüm kesimlerine hiçbir ayrım yapmadan hizmet etmeyi bir şeref, bir onur ve bir kıvanç kaynağı olarak telakki ettiklerini söyledi.

İstanbul Barosu yönetiminin almış olduğu ve temel insan haklarına aykırı, uluslararası sözleşmeleri tanımayan, modern çağda demokratik ülkelerin 50 yıl önce geride bırakmış olduğu yasakçı kararların kendilerini burada toplanmak zorunda bıraktığını kaydeden Tatlı, "İstanbul Barosu Yönetim Kurulu, hiçbir yasal engel olmamasına rağmen, kadın avukatların mesleklerini inançları doğrultusunda başörtülü olarak icra etmek istemelerinin karşısında, faşist Hitler yönetimini andıran Berlin duvarı gibi geçit vermez bir set şekline bürünmektedir.

Bugüne kadar duruşmalara girmeleri hukuka aykırı olarak kısıtlanan, fakat mahkeme kalemlerinde, savcılıklarda, icra dairelerinde görevlerini ifa etmeye çalışan başörtülü avukatların, bütün hakları Baro yönetimince kabul edilemez bir şekilde ellerinden alınmaya çalışılmakta, adliyelere başörtülü olarak girmelerinin yasaklanması hedeflenmektedir." dedi.

Birlikte yaşadığı kadını tabanca ile öldürüp katil olan kişinin avukatlık yapmasında bir mani görmediğini belirttiği İstanbul Barosu yönetiminin diğer meslektaşlarından hiçbir farkı olmayan başörtülü avukatları mesleğe yakıştıramadığını ifade eden Tatlı, başörtülü olarak mesleklerine devam eden avukatlara derhal soruşturmalar başlatılıp, cezalar verildiğinin altını çizdi.

İstanbul Barosu'nun her baro seçimi zamanında olduğu gibi bu baro seçimlerinde de seçim propagandasını yasaklar üzerinden ilerlettiğini belirten Tatlı şöyle konuştu: "Baro yönetimi, sözde cumhuriyet savunucusu rolünü oynamak gibi hukukçuya yakışmayan, ahlaksız bir yolu seçerek sürdürmektedir. Kendi menfaatleri için cumhuriyeti, laikliği bahane edip; tahrik, ayrımcılık ve bölücülük üzerinden siyaset yapan Baro yönetimi bilmelidir ki; vatan, millet, cumhuriyet ve demokrasi sevgi ve sadakatinde başörtülü avukatlarla kıyaslanamayacak kadar aşağıdadır."

İstanbul Barosu yönetiminin avukatların başörtülü olarak mesleklerini icra etmelerinin ne yasaya, ne de hukuka bir aykırılık teşkil etmediğini çok iyi bilmesine rağmen, kendi menfaatlerini insan hak ve hürriyetlerine, hukuka ve maalesef hukukçu kimliklerine öncelediğini öne süren Tatlı sözlerini şöyle tamamladı: "Biz Hukukçular Derneği olarak; hiçbir ayrım gözetmeksizin haklının, mazlumun yanında durmayı, haksıza ve zalime karşı çıkmayı şiar edinmiş bir sivil toplum kuruluşu olarak, hiçbir yasal, hukuki dayanağı olmayan, özgürlüklerin teminatı olan hukukçuluk ve avukatlık mesleği ile bağdaşmayan bu saçma ve yakışıksız yasağın karşısında geçit vermeden durmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile İstanbul Barosu Yönetim Kurulu'nu yapmış oldukları hukuksuz, faşizan uygulamalardan vazgeçmesi konusunda bir kez daha uyarırız."

Grup basın açıklamasının ardından baro önünden ayrıldı.

Kaynak: CİHAN 

HABERE YORUM KAT