1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. HSYK 15 Hakim ve Savcıyı İhraç Etti
HSYK 15 Hakim ve Savcıyı İhraç Etti

HSYK 15 Hakim ve Savcıyı İhraç Etti

HSYK, paralel yapının yargıdaki uzantılarına ilişkin iddialar nedeniyle şu ana kadar 15 hakim ve savcıyı 'mesleğin şeref ve onuru ile memuriyet nüfuz ve itibarını bozdukları' gerekçesiyle meslekten ihraç etti.

20 Mart 2016 Pazar 00:09A+A-

Altı yıl önce yapılan anayasa referandumuyla yapısı değiştirilen ve "paralel yapının etkisinde olduğu iddia edilen" HSYK, 2014'te yeniden düzenlendi. 4 yıllık görev süresi bitenlerin yerine seçilen ve atanan yeni üyelerin göreve başlamasıyla, HSYK Teftiş Kurulunda çalışan müfettişlerin tamamına yakını "Gülen grubuna yakın olmaları nedeniyle" uzaklaştırıldı.

Yeni dönemde görev alan müfettişler, Türkiye'nin hemen her yerinden gelen şikayetlerin yanı sıra resen de harekete geçerek, "yargıdaki paralel devlet yapılanmasıyla ilişkili oldukları" öne sürülen isimler hakkında çalışma başlattı.

Bu kapsamda, müfettişlerce kamuoyunu yakından ilgilendiren dava ve soruşturmalarda rol oynayan pek çok hakim ve savcı hakkında inceleme, soruşturma, açığa alma ve ihraç istemli raporlar hazırlandı.

Kurul, müfettiş raporları doğrultusundaki incelemelerin ardından yargıdaki paralel yapılanmaya ilişkin iddialar nedeniyle şu ana kadar "mesleğin şeref ve onuru ile memuriyet nüfuz ve itibarını bozdukları" gerekçesiyle 15 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti.

"Görevde kalmalarının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği" kanısına varılan 64 hakim ve savcı da tedbiren görevden uzaklaştırıldı.

Balyoz, Ergenekon gibi soruşturmalarda görev almıştı

Kurulun yeni üyeleri, 28 Ekim 2014'te göreve başlamalarının ardından ilk olarak Balyoz, Ergenekon, Şike gibi kamuoyunun yakından ilgilendiği soruşturmalarda görev alan eski İstanbul Savcısı Zekeriya Öz ile ilgili karar verdi.

HSYK 2. Dairesi 30 Aralık 2014'te müfettiş raporları doğrultusunda, cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç'in görevde kalmalarının, "yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği" sonucuna vararak, haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevlerinden uzaklaştırılmalarını kararlaştırdı.

Kurul, 12 Mayıs 2015'te de bu savcılar ile hakim Süleyman Karaçöl'ü, "17-25 Aralık soruşturmasında yasal yetkilerini aştıkları, Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırı karar verdikleri, mesleğin şeref ve onuru ile memuriyet nüfuz ve itibarını bozdukları" gerekçesiyle meslekten ihraç etti. İhraç kararı, 13 Ocak'ta itirazların reddedilmesiyle kesinleşti.

MİT tırlarının Hatay ve Adana'da durdurulması ve aranmasında görev alan cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu ise 15 Ocak 2015'te görevlerinden uzaklaştırıldı. Bu isimler ise 14 Ocak'ta HSYK 2. Dairesince meslekten ihraç edildi.

AA

Etiketler :

HABERE YORUM KAT