1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. HRW: Esed, Ekmek Fırınlarını Hedef Alıyor
HRW: Esed, Ekmek Fırınlarını Hedef Alıyor

HRW: Esed, Ekmek Fırınlarını Hedef Alıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Esed güçlerinin fırınları hedef aldığını ve savaş suçu işlediğini açıkladı.

31 Ağustos 2012 Cuma 18:22A+A-

Suriye rejiminin kendi halkına düşmanlığı uluslararası insan hakları kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından bir kez daha belgelendi.

Esed rejimi, katliamla korku salıp sindirmek için, uzun süredir yaşanan çatışmalar nedeniyle ülkede sivillerin toplu halde bulunduğu tek yer haline gelen fırınları özellikle seçiyor.

HRW tarafından, Suriye'de yapılan incelemelerde sadece Halep'te son 20 günde bu şekilde en az 10 fırının bombalanarak, ekmek alma derdindeki yüzlerce sivilin katledildiği tespit edildi.

HRW'den yapılan açıklamada, Esed rejiminin doğrudan sivilleri hedef alarak savaş suçu işlediği belirtildi. Esed'in ve onun emirlerini yerine getirenlerin savaş suçlusu olarak yargılanması gerektiği kaydedildi.

Yaklaşık bir aydır Esed birlikleriyle Özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmalara sahne olan Halep'te un sıkıntısı çeken birçok fırın kapandı. Halepliler açık kalan az sayıda fırının önünde uzun kuyruklar oluşturarak ekmek almaya çalışıyor. HRW'nin yazılı açıklamasına göre, Suriye ordusu 10 Ağustos'tan bu yana Halep'in farklı bölgelerindeki 10 fırını hedef alarak yüzlerce insanı katletti ve yüzlercesini de yaralayarak sakat bıraktı. Görgü tanıklarının ifadeleri, bombalanan fırınların yakınında Özgür Suriye Ordusu mensuplarının bulunup bulunmamasının önemli olmadığını ve Esed'in sivilleri hiçbir uyarı yapmaksızın vurduğunu açıkça ortaya koyuyor.

HRW, 21 Ağustos'ta Halep'in Bab el Hadid bölgesindeki Akyul ekmek fırınındaki sivillerin sırada bekledikleri sırada bir helikopterin üzerlerine bomba attığını, saldırıda 23 kişinin öldüğünü ve 30'dan fazla kişinin yaralandığını belirtti. Saldırının görgü tanıklarından 44 yaşındaki Fays, bomba atıldığı sırada koşarak kaçmaya çalışırken yaralandığını, sırada bekleyen sivillerin birçoğunun da şarapnel parçalarının da etkisiyle hayatlarını kaybettiklerini kaydetti. Fays ayrıca, saldırıda kendisinin de tanıdığı 16 yaşındaki Refet Malik Halak'ın kafasının vücudundan ayrıldığını gördüğünü, kuzenlerinden birinin de saldırıda yaralanarak daha sonra hayatını kaybettiğini belirtti.

HRW yetkilileri, sivilleri hedef almanın savaş suçu olduğunu ve Suriye'de tam olarak bunun gerçekleştiğini söyledi. Yetkililer ayrıca sivillerin çoğunlukta olduğu fırınların yakınında Özgür Suriye Ordusu mensuplarının bulunmasının da saldırıları temize çıkarmayacağını vurguladı. Halep'ten yeni dönen HRW yetkilisi Ole Solvang, Suriye ordusunun belirtilen fırın bombalama olaylarıyla açıkça savaş kanunlarını ihlal ettiğini, saldırı emirlerini veren ve saldırıları gerçekleştiren askerlerin savaş suçlusu olarak yargılanması gerektiğini söyledi.

Suriye ordusunun en şiddetli fırın saldırılarından biri 16 Ağustos'ta Halep'in Kadi Askar bölgesinde sabah saat 5.45 sularında gerçekleşmişti. Suriye ordusu, önce fırının 150 metre kadar yakınına bombayla saldırdı. 15 dakika sonra 3 bomba fırın çevresine isabet ederek ekmek kuyruğunda bekleyen sivillerin ölümüne neden oldu. HRW'nin fırının yakınında bulunan Darü'l Şifa Hastanesi'nden aldığı rakamlara göre söz konusu saldırıda 60 kişi ölürken 76 kişi de yaralandı. 

Kaynak: Zaman

 

HABERE YORUM KAT