1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hollanda'dan Korkutan Buluş (!)
Hollandadan Korkutan Buluş (!)

Hollanda'dan Korkutan Buluş (!)

Kuş gribi virüsünün genetiğiyle oynayarak 100 milyonlarca insanı öldürebilecek bir virüs geliştirildi. Bu buluş büyük tartışma da başlattı.

28 Kasım 2011 Pazartesi 10:00A+A-

 

Bilim insanları, kısa sürede milyonlarca insanın ölümüne yol açabilecek bir virüs geliştirdi. Hollanda'da geliştirilen "Katliam Virüsü"'nün, binlerce insanın ölümüne sebep olan kuş gribinden çok daha bulaşıcı ve ölümcül olduğu bildiriliyor.

Tartışmalı Buluş

Bilim ve teknolojideki gelişmeler bir yandan hayatı kolaylaştırırken; bir yandan da korkutuyor. Öyle ki, genetiğiyle oynanan bulaşıcı bir vürüs, 100 milyonlarca insanın ölümüne yol açabilecek biyolojik bir silaha dönüşebiliyor.

Bilim insanlarının, son derece bulaşıcı ve ölümcül bir grip virüsü türevi geliştirmesi tartışma yarattı. Hollandalı uzmanlar, 2009 yılında dünyada yaklaşık 9 bin insanın ölümüne sebep olan kuş gribi virüsünün "çok daha bulaşıcı ve öldürücü" bir türünü geliştirdi.

Erasmus Tıp Merkezi'nde, kuş gribine yol açan H5N1'in genetiği üzerinde oynayan bilim insanları, sadece beş mutasyonun, virüsü, dünya nüfusunu silip süpürecek kadar bulaşıcı hale getirebileceğini keşfetti.

İnsanlara benzer solunum yollarına sahip dağ gelincikleri üzerinde test edilen yeni virüs, kısa sürede milyonlarca kişiye bulaşabiliyor.

Biyolojik Savaşa Neden Olabilir?

Araştırma, bilim dünyasında büyük tartışma yarattı. Genetiği değiştirilmiş virüsün "yanlış ellere geçmesi" halinde biyolojik savaşa yol açması endişeleri dile getiriliyor.

"Şarbondan Beter"

İngiliz Daily Mail gazetesi, virüsün "şarbondan beter" olduğunu ve tüm uygarlığı tehdit edebilecek potansiyele sahip olduğunu yazdı. Yapılabilecek en tehlikeli virüsü keşfettiklerini açıklayan bilim insanları, buna rağmen yöntemlerini yayımlamakta kararlı. Konu bilimsel yayın özgürülüğünü de tartışmaya açtı.

Hollanda Ulusal Biyogüvenlik Danışma Kurulu, makaleyi yasal olarak engelleyemese de basından yayınlamamasını rica etmeyi değerlendiriyor.

TRT

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT