1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Hizbullah'ın Mayınlı Kuşatması Madaya Halkını Öldürüyor
Hizbullah'ın Mayınlı Kuşatması Madaya Halkını Öldürüyor

Hizbullah'ın Mayınlı Kuşatması Madaya Halkını Öldürüyor

Hizbullah çeteleri, 70'ten fazla kişinin açlıktan öldüğü Şam’ın kuzeybatısındaki Madaya beldesinin etrafına mayın döşeyerek halkın dışarı çıkmasını engelliyor.

06 Ocak 2016 Çarşamba 08:53A+A-

Hizbullah, Suriye'de başkentin kuzeybatısında Lübnan sınırına yakın Madaya beldesinin çevresine mayın döşeyerek, halkın beldeden dışarı çıkmasını engelliyor. Şam'ın kuzeybatısındaki Zebadani ilçesinin yakınında olan Madaya, 193 gündür şebbiha güçlerinin kuşatması altında bulunuyor.

KESKİN NİŞANCILAR VURUYOR

Madaya sağlık heyetinin raporuna göre, Aralık ayında 6'sı çocuk 23 kişi açlıktan, 8 kişi de beldeden kaçmaya çalışırken Hizbullah'ın belde çevresine döşediği mayınlar sonucunda yaşamını yitirdi. Rapora göre, ihtiyaçlarını giderebilmek için Madaya'dan kaçmaya çalışanlara rejimin keskin nişancılarının yanı sıra kontrol noktalarındaki Hizbullah çeteleri de ateş açıyor. Kışın da sert geçtiği beldedeki olumsuz yaşam koşullarından en çok yaşlılar ve çocuklar etkileniyor. Beldede şu an 150 kişi komada.

madaya-3.jpg

ŞEKERİN KİLOSU 445 TL

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, beldede yokluk nedeniyle mevcut gıda maddeleri 15-20 katı fiyatla satılıyor. Kaynaklar, uluslararası kamuoyunun rejime bölgeye temel insani yardımların girmesi için baskı yapması gerektiğine işaret ederek, beldedeki en büyük eksikliğin ilaç ve sağlık malzemesi olmaması olduğunu belirtiyor. Beldede bir kilo şeker 60 bin Suriye Lirası (yaklaşık 445 Türk Lirası), bir litre sıvı yağ 70 bin Suriye Lirası (yaklaşık 520 Türk Lirası), bir kilo birinç 40 bin Suriye Lirasına (300 Türk Lirası) satılıyor. Elektrik de verilmeyen beldede halk, yıkılmış evlerin enkazlarından topladığı tahta parçalarını yakarak ısınmaya çalışıyor.

Acil yardım koridoru açılsın

Suriyeli Dernekler Platformu Sözcüsü Basil Helim, BM ile uluslararası topluma çağrı yaptı. Helim, “Başta BM, BM İnsan Hakları Konseyi olmak üzere, uluslararası toplum ve tüm yardım kuruluşlarına uluslararası anlaşmalara göre sorumluluk yüklemekteyiz ve onlardan acilen ambargo altına olanlar için hakları olan ilaç ve insani yardımları ulaştırmak için güvenli yollar açmalarını, bölgede yaşanan savaşlarla sivil halkı cezalandırılmamaları, hasta ve yaralı olanları tedavi görmeleri için bölgeden çıkarılmalarını ve yardım edebilecek olan herkesten yardımlarını esirgememelerini ve acil olarak yardım toplamalarını istiyoruz" dedi.

madaya-4-001.jpg

Rusya ve Esed çocukları öldürüyor

Suriye'nin kuzeybatısında, muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetinde bir çok ilçe ve beldede Madaya'da sivillerin açlıktan ölmesine dikkatleri çekmek amacıyla protesto gösterileri düzenlendi. İdlib'e bağlı Eriha, Serakib, Maaretu'l Numan ilçesi ile Taftanaz beldesinde bir grup muhalif, Şam'ın kuzeybatısında rejimle Hizbullah milislerinin kuşatması altındaki Madaya beldesindeki insani krizi protesto etti. Göstericilerin taşıdıkları dövizlerde, ''İnsanlık vicdanı mı öldü?", “İran, Rusya, Hizbullah ve Esed Suriyeli çocukları öldürüyor', “Ne zamana kadar Madaya açlıktan ölecek?''' yazılı olduğu gözlemlendi. Aktivist, İsmail Taftanazi, ''Madaya'ya yardım gönderemiyoruz'' dedi.

madaya-5.jpg

En acı liste

Madaya sağlık heyetinin raporundaki listeye göre ölümler şu nedenlerle gerçekleşti: N. ailesinden 3 aylık bebek - süt yetersizliği, İ. ailesinden 6 aylık bebek - süt, mama eksikliği, D. ailesinden 7 aylık bebek - süt, mama eksikliği, U. ailesinden 3 günlük bebek - süt eksikliği, Ş. ailesinden 1 günlük bebek - süt eksikliği, L.M (kadın-57) - açlık, S.H (kadın-60) - açlık, M.A (29) - mayın, A.A (45) - açlık, H.H (58) - açlık, M.H (42) - açlık, M.A (50) - açlık, S.A (66) - açlık, M.C (64) - açlık, A.M (55) - açlık, M.H (engelli-39) - açlık, C.A (24) - mayın, V.M (23) - mayın, A.A (zihinsel engelli-40) - açlık, A.R (45) - açlık, M.K (67) - açlık, A.Y (23) - mayın, M.H (43) - açlık, R.H (26) - keskin nişancı kurşunu, A.H (20) - keskin nişancı kurşunu, M.A (engelli-55) - açlık, M.G (60) - açlık, C.A (45) - açlık.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

2 Yorum