1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Hizbullah Militanlarına Suriye’de Darbe
Hizbullah Militanlarına Suriye’de Darbe

Hizbullah Militanlarına Suriye’de Darbe

Humus'a bağlı Kusayr semtinde Suriyeli muhaliflerle savaşan Hizbullah militanlarının darbe yediği iddia edildi.

30 Nisan 2013 Salı 16:21A+A-

HAKSÖZ-HABER

Suriye’nin yüzölçümü olarak en büyük şehri olan Humus’un Lübnan sınırındaki semti el-Kusayr’da şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Esed ordusunun yaptığı yığınakların yanı sıra yüzlerce Hizbullah savaşçısının da bölgede muhaliflere yönelik operasyonlar düzenlediği sık sık medyaya yansıyor. Muhalifler de çatışmalarda öldürülen Hizbullah mensuplarına ilişkin kimlik bilgilerini yayınlayarak Hizbullah’ın bölgedeki varlığına dikkat çekiyorlar.

Hizbullah ile Baas ordusunun ortak operasyonları sonucunda çok sayıda Suriyeli direnişçi şehit edilirken Hizbullah militanlarının da ciddi kayıplar verdiğine dair haberler geliyor.

Son olarak Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Rasul A'zam Hastanesine 30 Hizbullah militanının cesedinin getirildiği iddia edildi.

syria-homs-al-qusayr_el-kuseyr-suriye_harita.jpg
Lübnan sınırında bulunan Kusayr, lojistik açıdan önemli bir mevzi...

Hastane kaynakları, cesetlerin Suriye'nin Humus kentine bağlı Kusayr beldesinde Esed rejiminin saflarında muhaliflere karşı savaşan Hizbullah militanlarına ait olduğunu öne sürdü. Cesetlerin ailelerine verilmek üzere hazır olduğu kaydedildi.

Hizbullah'tan henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı. Ancak zaman zaman Lübnan’da cenazeleri kaldırılan Hizbullah mensuplarının Suriye’de öldükleri biliniyor. Böyle büyük bir rakam ise ilk defa telaffuz ediliyor. İddialar doğruysa Hizbullah ciddi anlamda bölgede darbe yemiş görülüyor.

“Diğer Çocuklarımızı da ‘Şehit’ Vermeye Hazırız!”

Öte yandan Hüseyin Habib adlı bir Hizbullah komutanının ailesi, çocuklarının Suriye’de öldüğünü teyit etti. Aile, bunun yanı sıra diğer çocuklarını da “şehit” vermeye hazır olduklarını belirtti. Hüseyin Habib’in, Suriye'nin Humus şehri civarındaki Kusayr'da iki hafta önce öldürüldüğü ve cenazesinin hâlâ teslim alınamadığı ifade ediliyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah daha önce Suriye'de yaşayan Lübnanlıları korumanın Hizbullah'ın kırmızıçizgisi olduğunu söylemişti. Bu bahaneyle Suriye topraklarına giren ve Baas ordusunun saflarına katılan Hizbullah militanları Şam yakınlarındaki Seyyide Zeyneb türbesi civarında da faal olarak bulunuyorlar. Nasrallah, kimi Hizbullah militanlarının Suriye’de kendi inisiyatifleriyle bulunduklarını ima etmiş ve örgütün asker göndermek gibi bir politikasının olmadığını öne sürmüştü. Ancak militanların sayısıyla ilgili iddialar olayın münferit ve kendiliğinden gelişmediğini, bilakis bir hareket stratejisi olduğunu ortaya koyuyor.

 

HABERE YORUM KAT

15 Yorum