1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Hedef Çözüm Sürecini Sabote Etmek"
"Hedef Çözüm Sürecini Sabote Etmek"

"Hedef Çözüm Sürecini Sabote Etmek"

Güneydoğu'daki sivil toplum kuruluşları Ağrı'daki saldırının çözüm sürecini sabote etmeye yönelik bir eylem olduğunu vurgulayarak, sürecin zarar görmesinden endişe ediyor.

14 Nisan 2015 Salı 14:20A+A-

PKK mensuplarınca Ağrı'nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek köyü yakınında güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıyla huzur ve güven ortamını sağlayan çözüm sürecinin hedeflendiğini kaydeden bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, saldırıya tepki gösterdi.

Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş AA muhabirine, huzurun sağlandığı dönemde Ağrı'da gerçekleşen olayın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan Kürtleri endişelendirdiğini söyledi.

"HDP, maalesef bu olaya da tepki gösterememiştir"

Memiş, herkesin özgür bir şekilde köyünde oyunu kullanması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımızın çözüm sürecinde bütün ülkeyi kucaklayan adımlar atarken HDP'nin sürekli çözüm sürecini baltalamak için bu tür girişimlere prim vermesi doğrusu bizi endişelendiriyor. Silahın artık devre dışı bırakılması gerektiğini dile getiren HDP, maalesef bu olaya da tepki gösterememiştir. Hatta neredeyse bu silahlı mücadeleyi destekler açıklamalar yapmaktadır. Dolayısıyla bu tür açıklamalar Kürt halkına ve çözüm sürecine zarar vermektedir."

"Barış sürecine yönelik bir suikasttır"

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu da Diyarbakır'da kısa süre önce askeri konvoya yapılan silahlı saldırı ile ardından Ağrı'da yaşanan saldırının endişe verici olduğunu söyledi.

Şeyhanlıoğlu, seçimlere 2 ay kala yapılan bu saldırının vatandaşları endişelendirdiğini kaydetti.

"Kaos ve kargaşa yaratma amaçlı bir provokasyondur" 

Çözüm-Der Genel Başkanı Ercan Ezgin de bölge halkının çözüm sürecinin zarar görmesinden kaygılandığını belirterek, "Diyadin olayı, örgüt silah bırakmasın, çözüm olmasın diye seçim öncesi ülkede kaos ve kargaşa yaratma amaçlı bir provokasyondur" dedi.

"Nemalanmak istiyorlar"

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, çözüm süreci sayesinde yaşanan gelişmelerin bölge halkı başta olmak üzere tüm vatandaşları memnun ettiğini vurguladı. Ağrı'daki saldırının bundan rahatsız olanların gerçekleştirdiği kirli oyunlar olduğunu vurgulayan Akgül, şunları kaydetti:

"Bu sürecin önünü tıkamak, halkının gözyaşlarından nemalanmak istiyorlar. Halkımızın bu oyunlara da gelmeyeceğini herkes gördü. O yüzden bu hassas süreçte daha duyarlı ve şiddetin dilinin uzak durmasını istiyoruz."

"Bu olayı gerçekleştirenleri halk olarak hiçbir zaman affetmeyeceğiz"

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanı Suad Özdemir, çözüm sürecinin nihayete ereceğini beklerken yaşanan saldırının düşündürücü olduğuna dikkati çekti.

Özdemir, "Bu olayı gerçekleştirenleri halk olarak hiçbir zaman af etmeyeceğiz" dedi.

"Süreci sabote edecek, belki de bitirecek bir hamledir"

Nuh Eğitim-Der Başkanı Nurettin Tatar ise  PKK'nın bölgede silah zoruyla HDP'ye oy topladığı iddialarının doğru olduğunu savundu.

Bölgede bütün siyasi partilerin örgüt korkusu nedeniyle aday tanıtımı dahi yapamadıklarını işaret eden Tatar, "Şırnak'ta hiçbir siyasi parti propagandasını yapamıyor. Bu örgütün silahlı unsurunu öne çıkarmasıyla oluyor" dedi.

 

HABERE YORUM KAT