1. HABERLER

  2. HABER

  3. HDP/PKK'nın Hendek Siyasetini SUR'da Ranta Çevirdiler
HDP/PKK'nın Hendek Siyasetini SUR'da Ranta Çevirdiler

HDP/PKK'nın Hendek Siyasetini SUR'da Ranta Çevirdiler

PKK’ya karşı operasyonların devam ettiği Diyarbakır Sur’da, fırsatçılar çatışmalardan kaçan halkın evlerine göz dikti. UNESCO’nun Dünya Tarih Mirası listesine aldığı bölgedeki tarihi evler, bir grup tarafından senet karşılığında çok düşük bedellerle satın

22 Aralık 2015 Salı 05:24A+A-

Ayfer Mallı / Yeni Şafak

Diyarbakır Sur'da yaşanan çatışmalardan sonra ilçeyi terk eden halkın, tarihi yapı niteliğindeki evlerini ucuza sattığı iddia ediliyor. Devlet, operasyonlarla temizlenen bölgelerde PKK'lıların tekrar yuvalanmaması için özel hassasiyet gösteriyor. Bu kapsamda, Diyarbakır'ın tarihi niteliği bulunan Sur bölgesindeki ev satışları mercek altına alındı.

15 BİN TL'YE SATILIYOR

UNESCO, Ağustos ayında “Surlar ve Hevsel Bahçeleri”ni, Dünya Tarih Mirası listesine almış, bu karar da, bölgenin turizm gücünü pekiştirirken, evlerin değerini artırmıştı. Sur'da bazı vatandaşların geçici olarak, bazılarının da evlerini değerinin çok altında satarak başka yerlere göçtükleri belirtiliyor. Bölge halkı, Sur'dan ayrılanların giderken paralarını kullandığını, 100 bin lira olan evlerini 25 bin, 15 bin liraya kadar sattıklarını ifade ediyor. Ayrıca internet sitelerinde de evlerin satılığa çıkarıldığı ilanları görülüyor.

Bölge kaynakları ve bölgedeki emlakçılar, 'tarihi yapı niteliğindeki evlerin ucuza satıldığı' iddiasının halk arasında sıkça konuşulduğunu belirtti.

SENET SÖZLEŞMESİ

Ancak, Sur'daki Tapu Müdürlüğü yetkilileri, halk arasında yoğun olarak konuşulmasına karşın kendilerine resmi satış bilgilerinin henüz gelmediğini ifade etti. Resmiyette bir devir söz konusu olmadığı belirtilirken bir grubun, bölgeden ayrılan ailelerden emlakları senet sözleşmesi yaparak aldığı yönündeki iddialar üzerinde duruluyor. Bölgedeki operasyonlar nedeniyle devreye sokulan sokağa çıkma yasağına dikkat çeken kaynaklar, alıcı ve satıcı arasında fiili satış gerçekleşse de, gecikmeli olarak resmiyete yansıyabileceğini belirtti.

EL DEĞİŞMESİNE İZİN YOK

Bölgeden konuştuğumuz kaynaklar, Diyarbakır halkının birbirine güvendiğine dikkat çekerek, alıcı-verici kendi aralarında satış yapılabileceğinin daha sonra tapu meselesini gündeme getirme gibi bir formül üzerinde uzlaşmalarının mümkün olabileceğine işaret etti. 550 tescilli tarihi ev

Adını tarihi Diyarbakır surlarından alan Sur ilçesi, çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan, zengin tarihi ve kültürel birikimi ile farklı uygarlıkların, medeniyetlerin yerleşim alanı ve merkezi oldu. Tarihi geçmişi milattan önce 7.500 yıllarına kadar uzanan tarihi ilçe son dönemde yapılan arkeolojik kazılarla dünyadaki en eski yerleşim alanı olduğu belirlenmişti. Sırasıyla Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular ve Osmanlı'nın hüküm sürdüğü ilçede tescil edilmiş birçok tarihi yapı var. Bunların yanı sıra ilçede 550 tescilli ev bulunuyor.

25 bin aile göç etti

Yaşanan çatışmalar nedeniyle şu ana kadar 25 bin ailenin göç ettiği ilçede terörden kaçış devam ediyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT