1. HABERLER

  2. HABER

  3. HDP Yönetiminde İlginç İsimler Buluştu
HDP Yönetiminde İlginç İsimler Buluştu

HDP Yönetiminde İlginç İsimler Buluştu

Kürt ulusalcısından romantik solcusuna, Baasçı sosyalistinden LGBT’li eşcinseline, kompleksli İslamcısından Gezicisine hepsi burada!

28 Ekim 2013 Pazartesi 13:19A+A-

Ankara'da dün ilk kongresi yapılan HDP'nin yeni yönetiminde, Nuray Mert'ten Hüda Kaya'ya, Mıgırdıç Margosyan'a kadar ilginç isimler var... 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanlıklarına İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü aday gösterilirken; Siyasi Partiler Yasası'nda 'eşbaşkanlık' sistemi olmadığı için Tuncel, listede 'Genel Başkan' olarak yer aldı.

Öcalan'ın mesajını BDP Iğdır Milletvekili ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan okudu. Öcalan mesajında şunları iletti: "1971 devrimciliği devlete isyan devrimciliğidir. 40 yıldan sonra artık devletle müzakere önemlidir. Zira devrimci mücadele ancak nitelikli bir müzakere süreciyle kalıcı bir insanlık kazanımına dönüşebilir. Bu itibarla hep omuzlarımda hissettiğim bu tarihsel emaneti yeni bir anlayışla sizlerin üstlenmesi ve yükseklere taşıması dileğiyle kongremizi kutluyor devrimci selamlarımı iletiyorum"

SIRRI SÜREYYA ÖNDER: DEVİR BARİKAT DEVRİDİR

HDP'ye katılan Sırrı Süreyya Önder ise öyle konuştu: "Saçma sapan anketlerle, demokrasi paketi kırıntılarıyla bizim bahtiyar olmamızı hatta sultanımız efendimizi eteklememizi istiyorlar. Çok beklersiniz. Kimseden şefaat beklemiyoruz. Kurtuluş kendimizdedir. Devir artık barikatlar devridir. 1978'de başlayan bu hareket Gezi ile Hatay ile Armutlu ile devam eden bu süreç ODTÜ ile taçlanmıştır. Bu barikatın çimentosu HDP'dir. AKP realiteye toslamıştır. Bilimsel veriler bundan sonra AKP'nin iş görme kabiliyeti yoktur. Kurtuluşumuzu kendimiz yapacağız. Öfkelenince çok güzel olmuştunuz. Birleşince daha da güzel oldunuz."

BDP EŞ BAŞKANI GÜLTAN KIŞANAK: 

BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak konuşmasına 'Hepiniz gerçek partinize hoş geldiniz, onur verdiniz' selamıyla başladı. Kışanak bundan sonra HDP çatısı altında gerçek demokratik bir cumhuriyetin kurulması amacına ulaşacaklarını belirterek, "Bizi ayıranlar öteki ilan edenler haklarımızı gasp edenler iyi bilsinler ki HDP Türk Kürt Laz Ermenilerin özgürlüğü olacaktır. Gelecek HDP'de, kurtuluş HDP'dedir. Birlikte direnecek, birlikte örgütlenecek, birlikte kazanacağız. Özgürlük, özgürlük, özgürlük" sözleriyle konuşmasını bitirdi.

SABAHAT TUNCEL:

HDP eş genel başkanlığına aday gösterilen Sebahat Tuncel, gösterdikleri mücadeleyi boğmak isteyenler olduğunu belirterek marjinal olarak itham edildiklerini söyledi. Tuncel, "Biz çaresiz değiliz. Başkalarını kendimize çare olarak görmek durumunda değiliz. Çare biziz. Biz kadınlar, ezilenler, gençler, Kürtlür, Türkler, Ermeniler Lazlar, Ermeniler, Aleviler, Sünniler adına siyaset yapmayacağız, onlarla siyaset yapacağız. İiktidar adına bize dayatılanları kabul etmek zorunda değiliz."

ERTUĞRUL KÜRKÇÜ: 

HDP eş genel başkanlığına aday gösterilen Ertuğrul Kürkçü de, özgürlük için haykırdıklarını belirterek, "Bu partiyi 'herkesin olmaz, böyle bir parti gerçekleştirilemez' dediği günlerde sabırla bugüne getiren herkese teşekkürler. Onların sabırları olmasa bugüne asla gelemezdik" dedi.

AK Parti'nin 10 yılda devletleştiğini öne süren Kürkçü, şunları kaydetti: "Bize katılması mümkün olan herkes, henüz burada değil. Bizim geçmişin öyküsünü tekrar etmediğimizi gördükçe, bizim halkların üzerinde bir bilge kurum olmadığımızı ve halkın bilgeliğine ihtiyacımız olduğunu gördükçe bizimle beraber olacaklar."

KONGREDE GEZİ SLOGANLARI

HDP Kongresi'nde "Her yer Taksim her yer direniş" ve "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.

BÖYLE CUMHURİYET İSTEMİYORUZ

Kongrenin açılış konuşmasını yapan bağımsız milletvekili Levent Tüzel iki gün sonra cumhuriyetin kuruluşunun kutlanacağını belirterek "90 yıllık bir cumhuriyet inkara, asimilasyona, bizi yok etmeye dayalı bir cumhuriyetti. Böyle cumhuriyet istemiyoruz" dedi. Tüzel'in bu sözleri "Biji Apo" "İş emek özgürlük" sloganıyla ile kesildi. Tüzel HDP'nin Türkiye'deki tüm halkların partisi olacağını onların sesi olacağını belirterek; "Yıllardır bu ülkeyi zulümle, haksızlıkla yönetenlerin karşısında partimiz herkesin sesi olacak" diye konuştu.

Tüzel HDP'nin ne istediğini ise şu sözlerle açıkladı: "Demokrasi barış ve kardeşlik istiyoruz. Demokrasiyi sandıktan beklemeyeceğiz. Gezi direnişine önce biz sahip çıkacağız. Biz Gezi'nin mücadelenin direnişin arkasında olacağız. Bütün hapishane duvarlarını yıkacağız, bu halkların evlatlarını özgürlüğe kavuşturacağız."

GENEL SEÇİMLERE TEK PARTİ

HDP yerel seçimlerde özellikle büyükşehirlere yoğunlaşırken, BDP doğu ve güneydoğuda rekabet edecek. Genel seçime ise HDP çatısı altında tek parti olarak girilecek. BDP yerel seçimden sonra kapatılarak birleşmiş olacak.

DEMİRTAŞ YOKTU

Gülten Kışanak, Pervin Buldan, Hasip Kaplan ve Sırrı Sakık gibi BDP'nin önde gelen tüm isimlerinin yer aldığı kongrede Selahattin Demirtaş'ın yokluğu dikkat çekti. BDP'den yapılan yazılı açıklamada Demirtaş'ın bir dizi görüşme için Amerika'ya gideceği duyuruldu.

PM MECLİSİ TARTIŞMASI LİSTEYİ UZATTI

HDP'nin 1. Olağanüstü Kongresi'nde tek liste ile girilen seçim sonrası partinin yeni yönetimi belli oldu. Siyasi Partiler Yasasında "eşbaşkanlık" sistemi tanımlanmadığı için HDP Genel Başkanlığa İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel seçildi. Parti Meclisi (PM) listesinde kimlerin yer alacağına ilişkin tartışmalar kongre boyunca da devam etti. PM üye sayısının 60'a çıkacağı belirtilmişti ancak, PM listesi ile ilgili tartışmalar uzayınca 80'e çıktı.

HDP yönetiminin yeniden belirleneceği 1. Olağanüstü Büyük Kongre öncesi başlayan PM listesi tartışmaları, kongrede konuyşmalar sürerken de devam etti. Salonda konuşmalar sürerken, bir odada toplanan temsilciler listeyi oluşturmak için çalışmalarını sürdürdü. Tartışmanın uzması üzerine 60 olarak belirlenen PM üye sayısı, Genel Başkan ile birlikte 80'e çıkartıldı. Listede Genel Başkan dayı olarak kimin gösterileceği belirlenmediği için son anda Tuncel isminde anlaşıldı. Üzerinde uzlaşılan liste, 74 delegenin oyuyla resmileşti.

Daha önce süpriz isimlerin yer alacağı söylenen 80 kişilik PM'de HDP bileşenlerinin temsiline önem verildi. LGBT üç temsilciyle parti yönetiminde yer alırken, LGBT'den Esmeray, Remzi Altınpalot ve Cihan Erdal listede yer aldı. Ayhan Bilgen, Ferhat Tunç, Karabet Paylan, Gencay Gürsoy, CHP eski milletvekili Salman Kaya, Ermeni Yazar Mıgırdıç Margosyan, Erol Katırcıoğlu, Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney, Hüda Kaya, Gezi tutuklusu Alp Altınörs PM'ye giren diğer isimler oldu. BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Selahattin Demirtaş'ın da yer aldığı HDP Danışma Kurulu'nda ise Vedat Türkali, Yıldırım Türker, Ali Topuz ve Pınar Öğünç de bulunuyor.
Parti Meclisi önümüzdeki günlerde toplanarak MYK'yı belirleyecek.

İşte HDP'nin yeni yönetimi:

Genel Başkan
Sebahat Tuncel

Parti Meclisi Asil Üyeler:
Ertuğrul Kürkçü, Emre Yalçın, Sırrı Süreyya Önder, Doğacan Yılmaz, Levent Tüzel, Remzi Kozakçı, Ali Oruç, Mehdi Atilla, Zeynel Abidin Çeliktaş, Mehmet Doymaz, Ayhan Bilgen, Cem Terzi, Erdem Yörük, Ferhat Tunç Yoslun, Karabet Paylan Gencay Gürsoy, Hacı Orman, İbrahim Sinemillioğlu, Mahmut Temizyürek, Özgür Müftüoğlu, Ragıp  İncesağır, Salman Kaya, Sezai Temelli, Yavuz Önen, Müslüm Doğan, Hüseyin Yıldız, Ertuğrul Barka, Mıgırdıç Margosyan, Mehmet Elbistan, Vedi Aydın, Ender İrmek, Orhan Çelebi, Hüseyin Taka, Muzaffer Kaya, Kadir Akın, Mehmet Saltoğlu, Bülent Parmaksız, Erol Katırcıolu, Saruhhan Oluç, Pervin Oduncu, Yurdusev Özsökmenler, Ayşe Yağcı, Dağlar Çilingir, Can Memiş, Beyza Üstün, Esmeray, Fatma Gök, Fatoş Güney, Gülfer Akkaya, Gülsüm Ağaoğlu, Hüda Kaya, Meryem Koray, Nazan Üstündağ, Nükhet Sirman, Sevda Bayramoğlu, Tamar Nalcı, Yasemin Özgün, Hatice Altınışık, Serap Hasibe Akpınar, Bircan Yorulmaz, Ferdane Sibel Erduman, Cevriye Aydın, Gürsel Şenşafak, Nurhayat Farimaz, Şükran Doğan, Birsen Kaya, Mukaddes Erdoğdu Çelik, Melis Tantan, Elif Gevez, Semra Uzunok, Sevgi Evren, Burcu Çiçek, Ayşe Akıncı, Bahar Şimşek, Sultan Özcan, Ayşin Hangül Sanverdi, Lezgin Altan, İnci Hekimoğlu, Aynur Seyrek...

DANIŞMA KURULU

HDP'nin Danışma Kurulu da "Ahmet Cihan, Ahmet Kardam, Ahmet Say, Ali Kenanoğlu, Ali Topuz, Arif Ali Cangı, Ayşegül Doğan, Bülent Uluer, Cengiz Güleç, Ercan Geçmez, Erdoğan Aydın, Esra Mungan, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, İrfan Açıkgöz, Lami Özgen, Melek Göregenli, Metin Bakkalcı, Murat Paker, Nejla Kurul, Neşe Özgen, Nuray Mert, Onur Hamzaoğlu, Öztürk Türkdoğan, Pınar Öğünç, Rıdvan Turan, Selahattin Demirtaş, Selma Gürkan, Sevil Turan, Tarık Ziya Ekinci, Tuncay Yılmaz, Tuncer Bakırhan, Vedat Türkali, Yakın Ertük, Yetvart Danzikyan, Yıldırım Türker" isimlerinden oluştu.

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum