1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. HDP Meclis Kararını Bu Hafta Verecek
HDP Meclis Kararını Bu Hafta Verecek

HDP Meclis Kararını Bu Hafta Verecek

HDP meclis çalışmalarına katılıp katılmama yönündeki kararını salı gününe kadar verecek.

17 Kasım 2016 Perşembe 20:35A+A-

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Parti Meclisinde (PM), meclis çalışmalarına katılıp katılmama yönündeki kararın daha hızlı alınması eğilimi olduğunu belirterek, "Bu kararı önümüzdeki hafta başına kadar netleştirmeye ve ilk grup toplantısında kamuoyuyla paylaşmaya çalışacağız." dedi.

Bilgen, HDP PM toplantısının ardından genel merkezde düzenlediği basın toplantısında, son yerel seçimlerde partisinin kazandığı belediyeleri gösteren haritalı bir grafik üzerinde görevlendirme yapılan yerlere işaret ederek, Abdülhalik Renda'nın hazırladığı raporun kaynağını oluşturduğu Şark Islahat Planı'nın hayata geçirilmeye çalışıldığını öne sürdü.

Fransa'nın Cezayir'e tayin ettiği sömürge valileri ile ilgili uygulamalarına da dikkati çeken Bilgen, "Şu ana kadar 3'ü büyükşehir ve 5'i il olmak üzere 34 yerde kayyum atandı. 52 belediyede görevden alma gerçekleştirildi ve 39 eş başkan da tutuklandı." diye konuştu.

"Bu tablo şunu çok net bir biçimde gösteriyor; başkanlık yolunda, başkanlık hesabıyla partimiz adeta birilerine, başkanlığa destek karşılığında bir rüşvet gibi, bir diyet gibi, bir kurban gibi feda edilmek isteniyor." diyen Bilgen, buna izin vermeyeceklerini ve bu hesapları bozacak tavrı bütün platformlarda olduğu gibi parlamentoda da ortaya koyacaklarını söyledi.

Ayhan Bilgen, Kürt sorununun barışçıl bir biçimde, bölge halkının talepleri doğrultusunda ve diyalogla çözülmesi politikasında ısrar ettiklerini vurgulayarak, bunun bedelini ödediklerini ancak demokrasiden başka çıkış yolunun olmadığını dile getirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bilgen, "PM, HDP'nin parlamentoda kalması taraftarı mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Hayır. Sadece bu yoğun gelişmeler, acil gelişmeler dolayısıyla kararın hızlandırılmasını talep ediyorlar. Biz iki haftalık bir çalışma planı çıkartmıştık. 50 ilde toplantı yapma kararı almıştık. Bu kararı PM ile paylaştık. Parlamento çalışmalarıyla ilgili kararın daha hızlı alınması yönünde bir eğilim var, değerlendirmeler var. Biz de daha farklı bir takvimi, karar organlarımızı toplayarak hızlandırmaya çalışacağız. Bu kararı gecikmeden, bir an önce bir tutum geliştirmek açısından önümüzdeki hafta başına kadar netleştirmeye ve ilk grup toplantısında kamuoyuyla paylaşmaya çalışacağız."

Bilgen, "Milletvekillerinin istifa etmesi ve seçim ortamı oluşturulması da konuşuldu mu?" sorusu üzerine PM'de böyle bir öneri gelmediğini belirterek ancak Ankara'da böyle bir hesabın yapıldığını bildiklerini söyledi.

Bilgen, şunları kaydetti:

"Meclis'e devam konusunda şimdiye kadar hiç uygulanmamış düzenlemelerin, teamülde, pratikte hiç karşılığı olmayan şeylerin yapılmak istendiğine dair hazırlıklar olduğunu görüyoruz. Bir biçimde şimdiye kadar parlamentoyu, siyasi partileri seçimle tehdit ederek başkanlığa onay alma, başkanlığa 'olur' elde etme girişiminin şimdi bir ara seçim hesabıyla hayata geçirilmek istendiğine dair hesaplar, planlar olduğunu duyuyoruz.

Birilerinin zaten iki partili parlamento hevesi var, bazılarının tek adam hevesi var. Biz bu oyunu bozma konusunda tartışmalarımızı daha dikkatli, daha hızlı bir biçimde yapacağız."

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT