1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Haşimi Maliki'yi Eleştirdi
Haşimi Maliki'yi Eleştirdi

Haşimi Maliki'yi Eleştirdi

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi, Irak'taki son gelişmelerle ilgili "Bu gidişatın sorumlusu Başbakan Maliki'nin yanlış politikasıdır" dedi.

11 Haziran 2014 Çarşamba 22:46A+A-

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak'taki son gelişmeleri, "Demokratik yollarla değişim konusunda umudunu kaybeden mazlumlar ve marjinalleştirilenlerin, başka değişim yolları araması" olarak nitelendirdi.

Haşimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'in, Musul'u tam olarak işgal edip etmediği konusunda bilgi sahibi olmadığını ancak örgütün bölgede mevcut bir aktör konumunda bulunduğunu belirtti.

Aşiret devrimcilerinin ve yerel direnişçilerin rolüne ilişkin Haşimi, "Aşiretlerin, eski ordunun ve direniş gruplarının rolü büyük. Bunun yanı sıra açıkça gösteriyor ki IŞİD'in de devrimde rolü var. Şu gerçeği kabul etmek gerekir ki: IŞİD'in Musul'da istisnai şekilde bir gücü var" dedi.

Devrimcileri uyarıyorum

Haşimi, gerçekten IŞİD'in söylenildiği kadar güçlü olup olmadığı konusunda ise "IŞİD devrimi harekete geçirmedi, onu kendi çıkarları için kullandı. Buradan devrimcilere dikkatli ve uyanık olmaları çağrısında bulunuyorum. Dün mazot taşıyan Türk tankerlerine el konuldu, bugün de Türk Konsolosluğuna baskın düzenlendi. Gelişmeler kaygı verici, kararlılıkla yüzleşilmesi gerekir" diye konuştu.

"IŞİD'in güçlenmesinde ve genişlemesinde, ayrımcı politikaya ve zulme maruz kalan, bu konudaki sıkıntılarını anlatmak için yol bulamayan ve barışçıl siyasi faaliyet konusundaki umudunu kaybeden Sünni Arap gençlerinin örgüte katılmasının payı" olduğunu söyleyen Haşimi, "Bu gidişatın sorumlusu Başbakan Nuri el-Maliki'nin yanlış politikasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Maliki kriz adamı

Haşimi, "Siyasi süreç çıkmaza girdikten, Iraklılar ve özellikle Sünni Araplar demokratik yollarla değişimin gerçekleşeceği konusundaki umutlarını kaybettikten, uluslararası  toplumun bir buçuk yılı aşkın süredir devam eden direnişe ve Maliki'nin Enbar'a karşı düşmanlığına ilgisiz kalmasından sonra ezilenler, mazlumlar ve marjinalleştirilenler, değişim için başka yollar arayacaktır, işte olan bu" ifadesini kullandı.

Maliki'yi "kriz adamı" diye niteleyen Haşimi, yürüttüğü "beceriksiz politika"nın Irak'taki güvenlik problemi ve artan şiddet olaylarında payı olduğunu savundu. 

Irak yargısı tarafından Haşimi ve korumaları hakkında verilen 23 idam ve 2 müebbet hapis kararı bulunuyor. 

HABERE YORUM KAT