1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas'tan Abbas'a Sert Tepki
Hamas'tan Abbas'a Sert Tepki

Hamas'tan Abbas'a Sert Tepki

Mahmud Abbas, ABD destekli NATO birliklerinin Filistin'de görev almasını istedi. Hamas, Abbas'ın bu görüşüne anında karşı çıktı.

04 Şubat 2014 Salı 13:00A+A-

 Mahmud Abbas İsrail ve Filistin arasında devam eden barış görüşmeleri ile ilgili konuştu. Abbas gelecekte Filistin devletinin ordu bulundurmayacağını, bunun yerine güvenliği bölgeye konuşlanacak NATO birlikleri ve polis gücüyle sağlamayı istediklerini ifade etti. Abbas'ın bu açıklaması Hamas yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı. Hamas yönetimi açıklamaların sadece Abbas'ı bağlayacağını açıkladı.

New York Times gazetesine verdiği demeçte Filistin'in içinden geçtiği süreci değerlendiren Abbas sürecin önemine ve hassasiyetine vurgu yaptı. Abbas, 9 aydan bu yana devam eden barış görüşmeleri sürecinden vazgeçmek istemediklerini, bu sürecin sonuna kadar devam etmesi gerektiğini söyledi.

El Fetih lideri, Batı Şeria'da ve Filistin'in diğer bölgelerinde bulunan İsrail'in işgal ettiği yerleşim bölgelerinin de aşamalı olarak boşaltılması gerektiğini ifade etti.

Abbas, bölgede barışın sağlanmasından sonra güvenliğin NATO birlikleri ve Filistin polis gücüyle sağlanmasına sıcak baktıklarını, bu sayede hem İsrail'in kendini emniyette hissedeceğini, hem de Filistin halkının korunacağını ileri sürdü.

Siyonist İsrail ise kendi ordusunu ortadan kaldırmaya sıcak bakmıyor, NATO birlikleri konusunda da şüpheci davranan İsrail kendi güvenliklerini bir başka güce teslim etmeyeceğini ifade ediyor.

HAMAS TEPKİLİ

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ülkenin geleceğine dair görüşlerinin, bireysel öneriler olduğunu ve toplumun genel tutumunu yansıtmadığını belirtti. 

Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, Abbas'ın Amerikan New York Times gazetesine Filistin-İsrail barış müzakereleri çerçevesinde verdiği röportajda, Filistin'in geleceğine ilişkin söylediği sözler ve "ABD destekli NATO birliklerinin ülkede görev yapması" önerisine ilişkin, "Abbas'ın görüşleri bireysel öneriler niteliğinde. Barış müzakerelerine karşı olan Filistin halkının genel tutumunu yansıtmıyor" ifadesine yer verdi.

 Ebu Zuhri ayrıca Filistin'in milli değerleri ve haklarını ihlal edecek hiçbir çözüm önerisinin benimsenmeyeceğini kaydetti.

Abbas, New York Times gazetesine bugün verdiği demeçte, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e, NATO birliklerinin ABD liderliğinde ülkede görev yapması yönünde öneri sunduğunu" söylemişti.

 

HABERE YORUM KAT