1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas’ın Gazze’deki Yeni Lideri Yahya Sinvar Oldu
Hamas’ın Gazze’deki Yeni Lideri Yahya Sinvar Oldu

Hamas’ın Gazze’deki Yeni Lideri Yahya Sinvar Oldu

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın kurucularından Yahya Sinvar, örgütün Gazze’deki yeni lideri oldu.

13 Şubat 2017 Pazartesi 21:31A+A-

Hamas temsilcileri tarafından yapılan açıklamaya göre, Hamas’ın Gazze’deki yeni lideri Yahya Sinvar oldu. Sinvar, selefi İsmail Heniyye’nin yerine bu göreve getirildi. Hamas’ın Gazze’deki iki numaralı ismi ise Halil el-Hayye oldu.

Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus’taki mülteci kampında dünyaya geldi. Hamas’ın silahlı kolu İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın kurucularından biri olan Sinvar’ın adı, Eylül 1995’te ABD’nin “uluslararası terör listesine” alınmıştı.

Sinvar, 1988 yılında “terör faaliyetleri” iddiasıyla işgalci İsrail tarafından tutuklanmıştı. Dört kez müebbet hapis cezasına çarptırılan Sinvar, onlarca yıl işgalci İsrail’in hapishanelerinde tutsak kaldı. Sinvar, Ekim 2011’de Hamas’ın beş yıl elinde tuttuğu İsrailli asker Gilat Şalit’e karşılık binlerce diğer Filistinli mahkûm ile serbest bırakılmıştı.

Sinvar’ın koltuğunu devraldığı İsmail Heniyye, Katar’da sürgünde yaşayan Hamas’ın siyâsî lideri Halid Meşal’in halefi olarak görülüyor.

Sinvar kimdir?

Hamas’ın Gazze’deki yeni lideri seçilen Sinvar, 1962’de Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus mülteci kampında dünyaya geldi.

Aslen 1948’de İsrail’in işgal ettiği topraklarda kalan Askalan (Aşkelon) kentinden olan Sinvar, yüksek öğrenimini Gazze İslami Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı.

İsrail tarafından, ilk defa 1982 yılında tutuklanan ve 4 ay hapis yatan Sinvar, 1985 yılında gizli bir örgüt kurmak suçundan ikinci kez tutuklandı. Sinvar, 1988’de İsrail tarafından tutuklandığında hakkında 4 kez ağırlaştırılmış hapis cezasına mahkum oldu ve 24 yıl hapis yattıktan sonra 2013’te serbest bırakıldı.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları’nın ilk kurucularından sayılan Sinvar, aynı zamanda Hamas’ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak isimlendirilen Mecd gücünün de kurucusudur.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum