1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Hamaney, Müslüman Kanı Dökülmesinden Rahatsız
Hamaney, Müslüman Kanı Dökülmesinden Rahatsız

Hamaney, Müslüman Kanı Dökülmesinden Rahatsız

Başbakan Erdoğan; İran’da Ahmedinejad ile 1,5 saat, Ayetullah Ali Hamaney ile Meşhed’de yaklaşık 2 saat görüştü.

30 Mart 2012 Cuma 10:20A+A-

 Görüşmelerde Suriye’deki şiddetin sona ermesi için yapılması gerekenleri anlatan Başbakan Erdoğan, “Suriye’de kardeş kanı dökülmesin” diyerek gerekli adımların atılmasını istedi. Hamaney de kardeş kanı akmasından üzüntü duyduklarını ifade etti.

İran’daki temaslarını tamamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ziyaretinin son gününde Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile ayrı ayrı görüştü. Ahmedinejad ile Tahran’da görüşen Başbakan Erdoğan, Hamaney görüşmesini ise Meşhed’de gerçekleştirdi.

ERDOĞAN: SURİYE’DE KARDEŞ KANI DÖKÜLMESİN

Ahmedinejad ile Beyaz Köşk’te basına kapalı yapılan görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Suriye’deki şiddetin sona ermesi için yapılması gerekenleri Ahmedinejad’a anlatan Başbakan Erdoğan, Seul’deki Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde alınan kararları İran Cumhurbaşkanı’na ilettiği de ifade edildi. Erdoğan’ın barışçıl nükleeri desteklediğini tekrar dile getirdiği öğrenildi.

Erdoğan, İranlı yetkililere “Suriye’de kardeş kanı dökülmesin” mesajı vererek gerekli adımların atılmasını istedi.

Başbakan Erdoğan, Tahran’da konakladığı Espınas Oteli’nden İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmek için ayrılırken basın mensuplarının sorularını cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5+1 olarak adlandırılan, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in yanı sıra Almanya’nın oluşturduğu batılı ülkelerle İran arasında yapılacak görüşmenin İstanbul’da yapılması konusunda, “Henüz biten bir şey yok” dedi. Başbakan Erdoğan, “İran’la Suriye konusunda farklı yaklaşımlar olduğu biliniyor. Bir yakınlaşma sağlandı mı?” sorusu üzerine de “Bakalım, çalışıyoruz. Artık dönüşte. Şimdi bugünkü görüşmeleri yapmadan bir şey söylersek afaki olur. Dünkü görüşmeler ekonomi ağırlıklıydı” dedi.

Hamaney: “Müslüman Kanı Dökülmesinden Rahatsızım!”

Tahran’daki resmi temaslarını tamamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki heyetle özel ANA uçağı ile Meşhed kentine gitti.

Erdoğan, Ayetullah Hamaney ile İran’daki önemli ziyaretgah “Harem-i İmam Rıza” dahilindeki makamında yaklaşık 2 saat görüştü. Görüşmede Erdoğan’ın Suriye’de yaşanan şiddete dikkat çekerek, Suriye’de akan kanın durdurulması ve olası mezhep çatışmasının önüne geçilmesi için Hamaney’den gerekli girişimlerde bulunmasını istediği öğrenildi.

Bu görüşmede ağırlıklı olarak Suriye konusu konuşuldu. Hamaney, Erdoğan’ın Suriye konusundaki uyarılarını dinledikten sonra şu değerlendirmeyi yaptı: “Suriye’de Müslüman kanının dökülmesinden fevkalade rahatsızım. Ama bölge dışı güçlerin Suriye’ye müdahalesine karşıyız. Suriye halkı kendi geleceğini seçimler yoluyla belirlemeli.

Hamaney, P5+1 nükleer zirvesinin İstanbul’da yapılmasına sıcak baktığını ifade etti.
Tarafların 1+8 olarak temsil edildikleri görüşmede, Başbakan Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar refakat etti.

İMAM RIZA TÜRBESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet, Hamaney ile görüşme öncesinde İmam Rıza’nın türbesini ziyaret etti. Tebriz’in en büyük camisi konumundaki Harem-i İmam Rıza dahilinde, Şia inancının 12 imamları arasında yer alan İmam Rıza’nın türbesi de bulunuyor. 

 

HABERE YORUM KAT

18 Yorum