1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Hama-Tireymse'de Ölü Sayısı 300'ü Geçti!
Hama-Tireymsede Ölü Sayısı 300ü Geçti!

Hama-Tireymse'de Ölü Sayısı 300'ü Geçti!

Suriye ordusunun Hama'da gerçekleştirdiği son katliamda ölü sayısı 300'ü geçti. Katliamın yankısı devam ediyor.

14 Temmuz 2012 Cumartesi 10:13A+A-

Suriye ordusu tarafından gerçekleştirilen yeni Hama katliamının bilançosu gittikçe ağırlaşıyor. Suriye Milli Konseyi, Suriye ordusunun Hama'nın Tireymse kasabasına yönelik ağır silahlarla gerçekleştirdiği katliamda aralarında kadın ve çocukların olduğu 305 kişinin öldüğünü açıkladı.

Konsey ayrıca, 3 ayrı ailenin tüm üyelerinin boğazları ve kesilerek öldürüldüğünü bildirdi. Suriye Milli Konseyi, Suriye ordusu tarafından dün Hama'nın Tireymse kasabasına yönelik gerçekleştirdiği katliam ile ilgili açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, Tireymse'de kadın ve çocukların da aralarında olduğu 305 kişinin öldüğü ifade edildi.

Suriye Yerel Devrim Komiteleri ise Suriye ordusunun dün sabah saatlerinden itibaren Tireymse'yi uçaklarla hava saldırısının yanı sıra top atışları ile bombaladığını kaydederek, ölenlerin arasında kadın, çocuk ve yaşlıların olduğunu aktardı.

suriye-hama-tiremse-tireymse-katliami01.jpg

MUHALİFLER: FELAKET

Suriye Milli Konseyi Başkanı Abdulbasit Seyda, son durumu "felaket" olarak nitelendirerek, ülkede 3 gün boyunca yas ilan etti.

Öte yandan Suriyeli muhalifler, Tireymse katliamı görüntülerini sosyal paylaşım sitelerinde yayınladı. Görüntülerde yan yanı dizilmiş halde çok sayıda ceset dikkat çekiyor.

Uluslararası Siyaset Tepki Göstermeye Başladı

ANNAN'DAN TEPKİ

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Tireymse katliamı ile ilgili yaptığı açıklamada Esed yönetimini verdiği sözleri tutmamakla suçladı. Annan yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin ağır silah kullanarak verdiği sözleri yerine getirmemekle eleştirdi.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Suriye'de şiddeti durdurmak için harekete geçmesi çağrısında bulundu. Katliam haberleri karşısında 'dehşete düştüğünü' söyleyen Clinton, BM Güvenlik Konseyi'ni göreve çağırdı. Dışişleri bakanı, ülkedeki şiddetin durdurulması için konseyin eyleme geçmesini talep etti.

Hama'daki katliam haberleri sonrası açıklama yapan Hillary Clinton, harekete geçmezse Güvenlik Konseyi'nin tarih tarafından yargılanacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin bölgeye girebilmesi için derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunan Clinton, Şam yönetimine eylemlerinin sonuçları olacağının açıkça ortaya konulması gerektiğini vurguladı.

BM'DEN KINAMA

Benzer bir uyarı da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'dan geldi. Hama'daki katliamı kınayan Ban da, Güvenlik Konseyi'ni derhal harekete geçmeye çağırdı.

Beyaz Saray da, "Hama'ya yönelik saldırılardan önce Birleşmiş Milletler'de koordineli uluslararası bir cevap verilmesine dair şüpheler varsa artık bu şüphe ortadan kalkmıştır" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, Çin ve Rusya'dan Esed'e verdikleri desteği geri çekmelerini istedi. Hollande, Güvenlik Konseyi'nin Şam yönetimine daha sert yaptırımlar uygulamasını desteklediğini belirtti.

HABERE YORUM KAT