1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Halkını Bombalayan Bir Rejimle Görüşmeyiz"
"Halkını Bombalayan Bir Rejimle Görüşmeyiz"

"Halkını Bombalayan Bir Rejimle Görüşmeyiz"

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu MYK üyesi Farah el-Atassi, "Halkını bombalayan bir rejimle görüşmeyiz" dedi.

01 Şubat 2016 Pazartesi 13:00A+A-
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) üyesi Farah el-Atassi, "Dünya, Cenevre'de görüşmelere kilitlenmişken daha dün herkes rejimin ülkede arttırdığı saldırıları izledi. Halkını bombalayan bir rejimle görüşmeyiz" dedi.
 
İsviçre'nin Cenevre kentinde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın rejim ve muhaliflerle ayrı ayrı yaptığı ön görüşmelerle başlayan Suriye barış görüşmelerinin dördüncü gününde, MYK üyeleri kendi aralarında toplantı gerçekleştiriyor.
 
MYK üyelerinin görüşmesi öncesine değerlendirmede bulunan Atassi, şunları kaydetti:
 
"De Mistura ile bugün yapacağımız görüşmede, ülkedeki çatışmaların durdurulması için aldığımız güvenceleri ele alacağız. Dünya, Cenevre'de görüşmelere kilitlenmişken daha dün herkes rejimin ülkede arttırdığı saldırıları izledi. Bugün de Mistura'dan, Suriye rejimine saldırıları durdurması çağrısında bulunmasını talep edeceğiz. Suriye'deki çatışmaları sona erdirmek istiyoruz. Bugün, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 nolu karar tasarısında kabul edilen yol haritasının hayata geçirilmesini talep edeceğiz. Bu pazarlık konusu değil."
 
El-Atassi, görüşmelere başlamadan bu şartın yerine gelmesi gerektiğine vurgu yaparak, "De Mistura ile görüşmelere bu şekilde nasıl devam edebileceğimizi görüşeceğiz. Halkını bombalayan bir rejimle görüşemelere başlayamayız" ifadesini kullandı.
 
De Mistura'nın bugün Suriye rejimi delegeleriyle sabah saatlerinde yapacağı görüşmenin başka bir saate ertelendiği belirtildi. De Mistura'nın, TSİ ile 18.00'de MYK heyeti ile görüşeceği bildirildi.
 
Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmelerine katılmak üzere Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti, cumartesi akşamı Cenevre'ye gelmişti. MYK, görüşmelere katılmak için BM'ye sundukları, kuşatmaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılması ön şartlarının yerine getirilmesi için BM ve diğer ülkelerden garanti alınması sonrasında görüşmelerde yer alacaklarını ifade etmişti. MYK'nın görüşmelere katılmaktaki amacının ülkedeki insani durumu iyileştirmek olduğu ama müzakere sürecinin başlangıcı olarak değerlendirilmeyeceği belirtilmişti.
 
(AA)

HABERE YORUM KAT