1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep'te “Ateşkes”e Rağmen Bombardıman!
Halep'te “Ateşkes”e Rağmen Bombardıman!

Halep'te “Ateşkes”e Rağmen Bombardıman!

Rusya’nın Halep’te saat 10 ile 13 arasında olacağını açıkladığı “ateşkes”e rağmen kentte bombardıman ve çatışmalar devam etti.

11 Ağustos 2016 Perşembe 18:32A+A-

Halep’ten aktaran Al Jazeera muhabiri Muhammed İsa, Beşşar Esed rejiminin kentin güneyinde ve batısında yoğun saldırılar başlattığını söyledi. Buna göre, Rusya’nın “ateşkes” açıklamasına rağmen havadan destekle karada ilerlemeye çalışan rejim güçleri direnişçiler tarafından püskürtüldü. İsa, Rusya’nın açıkladığı güvenli koridorları ve “ateşkes”in uygulanmadığını belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Halep kentinde perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere günde üç saatlik “ateşkes” uygulayacağını açıklamıştı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı Operasyonlar Bölümü Başkanı Sergey Rudskoy, “Halep’e girmek isteyen yardım konvoylarının güvenliği için perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere saat 10 ile 13 arasında günde 3 saatlik ateşkes uygulanacak. Bu saatler arasında tüm çatışmalar, hava saldırıları ve top bombardımanı durdurulacak.” duyurusunu yapmıştı.

Yardımların kentin her iki bölümüne ulaşımı, rejimin 17 Temmuz’da ele geçirdiği Kastillo yolu üzerinden gerçekleştirilecek.

BM: 48 Saatlik Bir “Ateşkes”e İhtiaç Var

BM ise Rusya’nın ilân ettiği “ateşkes”in Halep’teki sivillere yardım ulaştırmak için yeterli olmayacağını açıkladı. BM İnsani Yardımlar Sorumlusu Stephen O'Brien, Halep’teki sivillerin ihtiyaçlarını karşılamak için en az iki koridorun açılması gerektiğini ve 48 saatlik bir “ateşkes”e ihtiyaçlarının olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, insanî yardımları kolaylaştıracak herhangi bir uygulamaya olumlu baktığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudo, ABD’nin bu konudaki tavrının değişmediğini ve sadece BM tarafından belirtilen gıda ile ilaç yardımlarının acil bir şekilde ulaştırılması gerektiğine işaret etti.

Halep, rejim ile direnişçiler arasında bölünmüş durumda. Kentin batı bölgelerini kontrol eden rejim, 17 Temmuz’da direnişçilerin denetimindeki doğu bölgelerini kuşatma altına almıştı. Bu bölgelerde 300 bin sivil olduğu tahmin ediliyor. Direnişçiler 6 Ağustos’ta kentin güneyinde rejime ait Askerî Akademi’yi ele geçirerek kuşatılan bölgelere güneyden bir koridor açtı. Ancak bu koridor devam eden çatışmalar nedeniyle sivillere düzenli yardım ulaştırmak için kullanılamıyor.

Rusya BMGK’da Halep Tasarısını Engelledi

Moskova, İngiltere’nin BMGK’ya sunduğu Halep’teki insanî durumla ilgili tasarıyı engelledi. Diplomatik kaynaklar, bu kararın geçmesi için Rusya ile müzakerelerin devam ettiğini ifade etti.

Al Jazeera’nin bir nüshasına ulaştığı karar tasarısında, Suriye’nin tüm bölgelerine insanî yardımların ulaşması ve kuşatmaların kalkması için çağrıda bulunuluyor.

İngiltere’nin sunduğu bu tasarı, Rusya’nın Halep’i sivillerden boşaltma planı olarak yorumlanan güvenli koridorlar açıklamasından sonra gelmişti.

halep_ayrinti.jpg

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

HABERE YORUM KAT