1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep’i Yakıp Yıkan Şer Güçler Yardımı da Engelliyorlar!
Halep’i Yakıp Yıkan Şer Güçler Yardımı da Engelliyorlar!

Halep’i Yakıp Yıkan Şer Güçler Yardımı da Engelliyorlar!

Sırtını İran ve Rusya’ya dayayan katil Esed rejimi Halep'e bombardımanını yoğunlaştırırken, BM'den gelen yardımlar için varılan uzlaşma listesinde Halep'i hariç tuttu. Muhalif bölgelerinde son haftada 130 kişi öldü.

13 Ekim 2016 Perşembe 18:19A+A-

Sırtını İran ve Rusya’ya dayayan katil Esed rejimi, Birleşmiş Milletler'in Ekim ayı yardım planını kısmen onayladı. BM’nin yardım ulaştırmak istediği 29 kuşatılmış bölgeden 25’ine ulaşım imkanı sözünü veren rejim, muhaliflerin denetimindeki Halep’in doğu mahallelerini ise hariç tuttu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı Remzi Ezzeldin Remzi, Cenevre'deki İnsani Yardım Görev Gücü'nün haftalık toplantısından sonra konuştu. Rejimin yardım planlarını onayladığını söyleyen Remzi detay vermedi.

Reuters'ın aktardığına göre Remzi, "Tabii ki yardım planını onaylamak yeterli değil. Biliyorsunuz, yardımın ulaşması için başka adımlar da atılmalı" diyen Remzi, "Tüm taraflara, BM'nin yardımları hızlı bir şekilde ulaştırabilmesi için yardımcı olmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.

BM’nin Eylül ayında Halep’e yardım ulaştırma çabaları başarısız olmuştu. Bir yardım konvoyu Halep’in güney kırsalında bombalanarak yaklaşık 20 yardım çalışanı öldürülmüştü. ABD, bu hava saldırılarından Rusya’yı ve rejimi sorumlu tutmuştu. Bu iki taraf bu suçlamaları reddetmişti.

'Bir haftada 150 ölüm vakası'

Suriye ile ilgili olarak Rusya ile ABD arasında 9 Eylül’de kararlaştırılan ateşkesin 19 Eylül’de çökmesinin ardından Halep’te şiddet arttı. Son birkaç günde yavaşlayan hava bombardımanı geçen hafta yeniden hız kanadı.

Kurtarma ekipleri yetkilisi İbrahim Ebu Lays’a göre, rejimin kuşattığı ve hafta sonunda bu yana yoğun bombardıman altında tuttuğu Halep’in doğu mahallelerinde son hafta 150 kişi öldü.

Rejim, 500 kişinin ölümüne neden olan şiddetli hava saldırılarını geçen hafta sonunda ‘insani’ gerekçelerle azalttığını açıklamıştı ancak bombardıman hafta başından itibaren yeniden şiddetlendi.

Sadece Perşembe günü Kellase, Bustan El Kasr ve Sahur bölgelerine yönelik bombardımanda 13 kişi hayatını yitirdi. Ebu Lays, ‘Bombardıman sabah 2’de başladı ve hâlâ devam ediyor’ diyerek kentteki durumu anlattı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum