1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep'e Saldıracaklar!
Halep'e Saldıracaklar!

Halep'e Saldıracaklar!

Rusya, Esed ve İran ittifakının, Halep’e saldırı hazırlığında olduğu ortaya çıktı. Direnişçilerin “ateşkes”i ihlal ettiği iddiasıyla saldıracak olan şer ittifakı, nisan ayı ortalarında 15 bin kişiyle operasyon başlatacak.

12 Nisan 2016 Salı 06:46A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Suriye savaşı öncesi 6 milyonluk nüfusuyla ülkenin en büyük ikinci kenti olan Halep'e Rusya, Suriye ve İran ittifakı saldırı hazırlığı yapıyor.

Son 10 günde Rusya Savunma Bakanlığı'ndan iki ayrı heyet, Şam'da Esed rejimiyle görüştükten sonra Halep, Hanasır, Sitira ve Cemiyet ez-Zehra bölgelerinde inceleme yaptı. Geçtiğimiz günlerde IŞİD'den alınan Kuveyris Askerî Havaalanı'nı da inceleyen ekip, Moskova'ya harekâtın nisan ayı içerisinde başlayabileceğini rapor etti.

Halep'e yönelik planlanan saldırının kara ayağına 6 bin Şii milis ile destek vereceğini taahhüt eden Tahran yönetimi, İran ordusundan tayin edilecek 2 üst düzey subayın harekâtı yöneteceğini belirtti.

Bir Sonraki Hedef İdlib!

Şer ittifakının yaptığı anlaşmaya PKK'nın Suriye kolu PYD, Şeyh Maksut bölgesinden destek verecek.

Halep operasyonunun sonucuna göre Lazkiye yönünde Cisr eş-Şugur ve Hantuman bölgelerinden İdlib merkeze yönelik benzer operasyon planı da taraflar arasında görüşülen konular arasında yer alıyor.

Esed rejimi, Halep operasyonuna Dera, Şam, Haseke ve Lazkiye bölgelerinde 7 bin kişilik taze güç sevk ederken İran tarafından gönderilecek Şii milislerle sayının 15 bini bulması planlanıyor.

Rusya hâlen Hımeymin ve Tartus üslerinde konuşlu 40'dan fazla savaş uçağının yanında bölgeye 8 K52 tipi saldırı helikopteri ve Mi-28 tipi helikopter sevk etti. Ayrıca Rusya ordusundan 600 asker de Halep operasyonuna iştirak edecek.

Göç Kaçınılmaz!

Halep'e yönelik saldırı beraberinde hâlen 600 binden fazla sivilin yaşadığı bölgedeki insanların Türkiye sınırına akın etmesini de getirecek. Plan başarılı olursa Türkiye sınırına yeni göç dalgası ve yığılma olması bekleniyor.

Rusya Yine İnkâr Etti!

Daha önce gündeme gelen operasyon haberlerini inkâr edip hemen ardından düğmeye basan Rusya, yine aynı taktiğe başvurdu.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, “Halep'e yönelik herhangi bir operasyon planlanmıyor.” dedi.

Katlettikleri onlarca sivile rağmen “ateşkes”e uyduklarını öne süren Rudskoy, Rusya'nın “ateşkes”e uyduğunu açıklayan gruplara karşı hava saldırısı düzenlemediğini iddia etti.

Çobanbey Düştü!

IŞİD, direnişçilerin geçen perşembe aldığı Suriye'nin kuzeyindeki en büyük Türkmen beldesi Çobanbey'i yeniden ele geçirdi. Pazar gecesi bomba yüklü araçlarla saldırıya geçen IŞİD, bölgede büyük hasar oluşturdu.

IŞİD Çobanbey'in ardından 7 köyde daha kontrolü ele geçirdi. Direnişçiler bölgede çok sayıda kayıp verirken, çıkan çatışma sonucu Çobanbey'le birlikte ele geçirilen Kasacık, Tat Humus, Tel Sefir, Karagöz, Tel Ahmar köyleri ile Şahin çiftlikleri bölgesini de direnişçiler kaybetti.

Çobanbey'in ardından Azez'e doğru ilerleyen IŞİD, gün içerisinde yaptığı açıklamada en kısa sürede Azez'i ele geçireceklerini ilan etti.

HABERE YORUM KAT