1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep ve Çevresinde Son Günlerde Yaşananlar
Halep ve Çevresinde Son Günlerde Yaşananlar

Halep ve Çevresinde Son Günlerde Yaşananlar

Arkadaşımız Yılmaz Bilgen, Suriye’deki gelişmeleri aktarmaya devam ediyor.

17 Kasım 2013 Pazar 20:46A+A-

Yılmaz Bilgen / Haksöz Haber

Yaklaşık bir yıldır savaşın kontrollü seyrettiği Halep’te son günlerde yaşanan hareketlilik tüm dikkatleri de bu bölgeye çekti.

Halep merkezde %60’lık bölgeyi elinde bulunduran muhalif güçlerle Esed güçleri arasında çatışmalar düşük yoğunluklu olarak sürse de son bir yıldır iki tarafında kayda değer ilerleme kaydetmediği bir durum hakimdi.

Bir hafta önce Muhalifler tarafından etrafı tamamen kuşatılan Halep merkez cezaevine yapılan baskın Esed güçlerinin sayıları 7.000 civarında olan mahkumu topluca katletme tehdidinin akabinde tamamlanmadan durduruldu.

Bu saldırının hemen ardından Esed güçleri Es Sifira bölgesinden başlayarak Halep’e yönelik büyük bir kuşatma operasyonu başlattı.

Şii Ebu Fadıl Abbas Tugayı öncülüğünde hava destekli başlayan saldırılar ilk gün yaşanan kısa süreli paniğin ardından muhalif grupların düzenlediği ortak harekatla geri püskürtüldü.

Rejim güçlerinin Hama ve Lazkiye’den önemli bir kuvvet takviyesi yaparak gerçekleştirdiği saldırılar Halep’in Türkiye ile bağlantısı kesmeyi hedefleyen saldırılardı.

Bab-ı yol kapısı yakınlarına dek sokulan Esed ve destekçilerinin sanayi bölgesi ve merkez cezaevini de içine alan bir alanı ele geçirerek Şam’da abluka altına alınan ve tüm dış bağlantıları kesilen Guta benzeri bir harekat planladığı ortaya çıktı.

Birçok asker, uçak, helikopterler ve askeri mühimmat olmak üzere önemli kayıplar veren Esed güçleri çatışmaların 4. gününde yeniden eski pozisyonuna döndü.

Tel Aran, Matar (havaalanı) civarında akşam saatlerinde yoğunlaşan saldırılar çatışmaların 8. gününe girerken halen devam etmekte.

Bölgede çatışmalara katılan bir komutan ‘Esed ve İran merkezli destekçilerinin bu saldırısı Halep’te muhaliflerin üzerinde olumlu etki yaptı. Büyük bir birliktelik ve dayanışma içerisine girerek bu ağır saldırıya karşılık verdik. Bazı şer gibi gözüken olaylarda hayır olduğunu bu yaşananlar bize bir kez daha gösterdi. Bu Esed’in Halep’e yönelik son saldırısıydı. Bütün gücüyle saldırdı ancak gücü bu kadar tahribata yetebildi. Rejim gerçekten tükeniyor. Bundan sonra bizde daha kararlı ve azimli bir biçimde ilerleyişimizi sürdüreceğiz. Allah’ın izniyle yakın zamanda Rejim güçlerini de Halep’ten sökeceğimizi göreceksiniz’ ifadelerini kullandı.

Türkiye ve dünya müslümanları üzerinde olduğu kadar Halep ve çevresinde yaşayan sivilleri de endişeye sürükleyen gelişmeler sınırda yaklaşık 10.000 sivilin Türkiye tarafına akın etmesine de sebep oldu.

yilmaz_bilgen-suriye-20131117-01.jpg

yilmaz_bilgen-suriye-20131117-03.jpg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT