1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep Kuşatmaya Direniyor
Halep Kuşatmaya Direniyor

Halep Kuşatmaya Direniyor

Suriye rejiminin büyük oranda kuşattığı Halep kentinde direnişçilerle rejim arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor.

17 Kasım 2014 Pazartesi 13:58A+A-

Yılmaz Bilgen'in haberi:

Suriyeli mücahidler Halep'te ellerinde kalan son geçiş noktası olan Sifet-Handerat mevkiinde Esed güçlerine karşı direniyor.

Esed güçleri var güçleriyle direnişe saldırıyor.

Bölge zaman zaman ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının da hedefi oluyor.

Rejim güçlerinin Hanasır’dan bir yıl önce başlattığı kuşatma saldırısı 90 kilometrelik bir hat boyunca sürdü. Rejim, sırasıyla Hanasır, Sifira, Düverine, Halep Havalimanı, Nekkarin, Şeyh Yusuf, Sanayi ve Halep Merkez Cezaevi'ni ele geçirdi.

Handerat Muahayyem mevkii ve Sifet köyü çatışmaların en sıcak yaşandığı iki bölge. Halep’in batı bölgesinde bulunan mücahidlerin tek bağlantı yolu olan Kastillo geçidi Esed güçleri tarafından gerçekleştirilecek 1-1,5 kilometrelik muhtemel bir ilerlemeden sonra güvenli yol özelliğini kaybedecek.

4 kilometrelik koridor

Suriyeli direnişçi grupların Halep'in merkeziyle olan bağlantısı, Leyramon bölgesiyle Handerat arasında kalan 4 kilometre genişliğindeki dar bir koridor vasıtasıyla devam ediyor.

Cephede bulunan direnişçi birlik komutanları gerekli silah desteğinin sağlanmaması halinde direnmelerinin zor olduğunu belirtti.

Ayrıca Halep’ in direniş için taşıdığı öneme vurgu yapan komutanlar her şeye rağmen Esed ve destekçilerini püskürtmekte kararlı olduklarını söyledi.

Halep'ten başlayıp Kilis'e uzanan 65 kilometrelik hat aynı zamanda muhaliflerin Türkiye ile tek bağlantı noktasını oluşturuyor ve bu hat boyunca yayılan bölgelerde hâlâ büyük bir nüfus yaşıyor. Halep'in tamamen rejimin kontrolüne geçmesi bir yandan muhalifleri Türkiye sınırına doğru çekilmek zorunda bırakacak, bir yandan ise Türkiye'ye doğru büyük bir göç dalgasının yaşanmasına neden olacak.

Şam rejimi daha önce de Humus'ta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

Kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

(AL JAZEERA)

aleppos.jpg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT