1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. “Halep Kuşatmasının Kırılması 15 Temmuz Direnişinin Devamıydı”
“Halep Kuşatmasının Kırılması 15 Temmuz Direnişinin Devamıydı”

“Halep Kuşatmasının Kırılması 15 Temmuz Direnişinin Devamıydı”

Halep kuşatmasını yaran direnişçiler, sürecin, 15 Temmuz’daki darbe kalkışmasına karşı sergilenen direnişin devamı olduğunu ifade ediyor.

08 Ağustos 2016 Pazartesi 06:28A+A-

Suriye'de yedi gün süren operasyon sonucu Beşşar Esed güçlerinin kuşatma altında tuttuğu Halep'e giren direnişçiler, sürecin, 15 Temmuz'daki darbe kalkışmasına karşı sergilenen direnişin devamı olduğunu belirtiyor.

Kuşatmayı kırma operasyonunun en önemli unsuru olan ve 7 grubun birleşmesi ile oluşturulan Fetih Ordusu komutanlarından Ebu Yusuf Muhacir, kuşatmayı kırmakla yetinmeyeceklerini, Halep fethedilinceye kadar saldırılarına devam edeceklerini söyledi.

yilmaz_bilen_ebu_yusuf_muhacir.jpg
Yeni Şafak muhabiri Yılmaz Bilgen (solda) ve Fetih Ordusu komutanlarından Ebu Yusuf Muhacir (sağda)

Suriyeli direniş gruplarının sözcülerinden Muhammet Abenur, “15 Temmuz'da Türkiye düşseydi, Halep için de umutlar tükenirdi. 6 Ağustos'ta kırılan kuşatma, Türkiye'de sergilenen direnişin devamıydı.” dedi.

Minarelerden Selalar Yükseldi

Suriyeli direniş grupları, Güney Halep'ten başlatılan ve 8. gününe giren operasyon kapsamında askerî akademi ve Neirab Havaalanı’nı ele geçirmeyi öncelikli hedef olarak belirledi.

Doğu yönünde ilerlemenin sürmesi durumunda Esed güçlerinin kuşatma altında kalacağı bildiriliyor.

Öte yandan cumartesi 16.30'da Halep'e giren ilk direniş birlikleri büyük sevinç gösterileri ile karşılandı. Sokaklar sabahın ilk saatlerine kadar gösterilere sahne olurken, minarelerden de tıpkı 15 Temmuz gecesi Türkiye'de olduğu gibi sela ve tekbirler yükseldi.

İlk Yardımlar Ulaştı

Kuşatmanın kırılması sonrası ilk yardımlar da 7 Ağustos sabah saatlerinden itibaren şehre ulaşmaya başladı.

Kızılay, İHH, Avrasya Vakfı olmak üzere birçok Türkiye merkezli yardım kuruluşu 35 gün boyunca hiçbir gıda maddesinin girmediği Halep'e yardım götüren ilk kuruluşlar oldu.

Esed ve Rusya uçaklarının saldırılarının sürmesine ve yardım konvoylarının sıkça vurulmasına rağmen, Bab el-Hava sınır kapısında Halep'e gitmek üzere yüzlerce yardım tırı bekliyor.

Halep'te direnişçilerin ilerleyişi sebebi ile Esed'in il valisi ve üst düzey birçok komutan ve bürokratın Hama ve Lazkiye'ye kaçtığı, merkez bankası ve birçok önemli kamu kurumunda ise tahliye hazırlığı yapıldığı bildiriliyor.

Rejim Mühimmatı Direnişçilerde

Beşşar Esed rejiminin Halep kuşatmasını kıran Suriyeli direnişçilerin, operasyonlarda rejime ait birçok askerî aracı ele geçirdiği belirtildi.

Fetih Ordusu'na (Ceyş el-Fetih) bağlı birlikler, rejim güçlerinin kuşatması altındaki bölgelerin ablukasını kırmak için başlattığı ve “Halep Kuşatmasını Kırma” adı verilen operasyonda Ramuse bölgesindeki Topçu Okulu ve çevresindeki çatışmalarda 20 tank, 7 zırhlı muharebe aracı, 10 top ve 60 askerî aracı ele geçirdi.

Kaynak: Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum