1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Haksöz-Haber Suriye’de
Haksöz-Haber Suriye’de

Haksöz-Haber Suriye’de

Muhabir arkadaşımız Yılmaz Bilgen, yaşananları yerinde gözlemlemek için Suriye’ye gitti. Bölgeden ilk izlenimlerini ilginize sunuyoruz.

01 Kasım 2013 Cuma 23:20A+A-

YILMAZ BİLGEN / HAKSÖZ-HABER

Yaklaşık 3 yıldır ardında büyük bir enkaz bırakan süreçte yaşananları yerinde görmek ve okuyucularımıza sunmak için Suriye’deyiz.

Suriye dramından yansıyanları, bizzat cephede yapacağımız röportajları ve gözlemlerimizi sizlerle paylaşacağız inşallah.

Savaşın soğuk yüzünü soluyan Suriye coğrafyasında savaş tüm acı yanlarıyla sürüyor.

Kilis kapısından girişimizi müteakip karşılaştığımız ilk manzara, farklı etnik yapılardan Müslümanların aynı amaç uğruna birleştiği görüntüsüydü.

Alman, Finlandiyalı, Türkiyeli ve Polonyalı Müslüman gençler Suriyeli mazlumların yardımına koşarak cephede yerlerini almıştı.

haksoz-haber-suriye-de_syria-yilmaz-bilgen12.jpg

Suriye içlerinde ilerleyişimiz kısa aralıklarla kurulan kontrol noktalarından geçerek oluyor. Farklı grupların varillerle oluşturduğu kontrol noktalarında yer yer silahlı muhafızlar araçları durdurarak kısa bir kontrol uyguluyor.

Oldukça kötü sayılabilecek yollardan Halep’e doğru giderken bazı köylerde durarak sohbet ediyoruz. Çocukların bakışlarında bile çok açık görebildiğimiz savaşın yıkıcı etkisi, evlerde, camilerde, dükkânlarda ve asfaltlara, boş arsalara atılan bomba izleriyle daha da belirginleşmekte.

Savaş herkesin tek gündemi. Akşam olduğunda geçtiğimiz yerleşim birimlerinde gördüğümüz bir diğer gerçek ise elektriği olan evlerde ve işyerlerinde Türkiye TV kanallarının açık olduğu idi.

haksoz-haber-suriye-de_syria-yilmaz-bilgen5.jpg

Gandhura ilçesinde kıldığımız akşam namazının ardından ilçe sakinleriyle konuşma şansımız oldu. Hemen her dükkânda Türkçe kanallardan haberlerin izlendiğini gördük. Halkı Arap olan ilçede herkes çok iyi Türkçe konuşmaktaydı. Sebebini sorduğumuzda ise “Biz Osmanlı bakiyesiyiz; dedelerimizin konuştuğu dili biz de yaşatıyoruz!” cevabını aldık.

Türkçe kanalları izleme gerekçelerini ise “Bize tek sahip çıkan siz oldunuz. Tayyip Erdoğan, Suriye konusunda bir şey dedi mi diye merak ediyoruz ve bilhassa akşam haber saatlerinde yalnız Türkiye kanallarını izliyoruz.” şeklinde izah ettiler.

haksoz-haber-suriye-de_syria-yilmaz-bilgen6.jpg

Akşam konuk olduğumuz bölgede etkin bir grubun komutanının evinde sık sık kesilen elektrikler ve duyduğumuz silah sesleri bulunduğumuz yerin Suriye cephesi olduğunu yeniden hatırlatan gerçeklikti.

Bölgede mücadele veren bazı gruplarla gerçekleştirilen söyleşileri ve cephede sıcak çatışma görüntülerini Suriye’de bağlantı şartları elverdikçe sitemizde görebileceksiniz.

Özel görüntüler eşliğinde yaptığımız söyleşilerin Suriye dramını daha yakından bilmek, görmek, anlamak adına önem taşıdığına inanıyoruz…

haksoz-haber-suriye-de_syria-yilmaz-bilgen3.jpg

haksoz-haber-suriye-de_syria-yilmaz-bilgen1.jpg

HABERE YORUM KAT

7 Yorum