1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Hadi'nin Husi'nin Şartlarını Kabul Ettiği İddia Edildi
Hadi'nin Husi'nin Şartlarını Kabul Ettiği İddia Edildi

Hadi'nin Husi'nin Şartlarını Kabul Ettiği İddia Edildi

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Husi lideri Abdulmelik el-Husi'nin sunduğu şartları kabul ettiği iddia edildi.

21 Ocak 2015 Çarşamba 20:42A+A-

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Ensarullah Hareketi'nin (Husi) lideri Abdulmelik el-Husi'nin sunduğu şartları kabul ettiği iddia edildi. 

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir hükümet yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Hadi'nin, Husi'nin dünkü konuşmasında dile getirdiği şartları kabul ettiğini belirtti. 

Yetkili, birkaç saat içinde Cumhurbaşkanlığından, ulusal komisyonun düzenlenmesi, anayasa taslağında ivedilikle değişikliğe gidilmesi ve güvenlik alanında yaşanan sıkıntıların giderilmesi gibi konularda karar çıkabileceğini dile getirdi. 

Abdulmelik el-Husi, dünkü konuşmasında, ülkedeki krizin sonlanması için "ulusal diyalog görüşmelerinde alınan kararları denetleyen ulusal komisyonun düzenlenmesi, anayasa taslağında ivedilikle değişikliğe gidilmesi ve hazırlanan taslağın komisyona sunulması, Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın uygulamaya geçirilmesi ile en kısa sürede güvenlik alanında yaşanan sıkıntıların giderilmesi" şartlarını sıralamıştı.

Husi militanlar karargah kuşattı

Öte yandan yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre,  Husi militanlar, ülkenin doğu kesiminde yer alan Marib'e yakın bölgede yedek askeri birliklere ait karargahı kuşattı. Bu arada Marib kentindeki yerel yönetim, aşiret liderleri ve askeri yetkililer, "Husi militanlar tarafından Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi ve Ulusal Diyalog Konferansı sonuçlarına karşı yapılan darbeyi" kınadı.

Marib'de düzenlenen toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Husi militanların "Marib'e saldırı tehditleri karşısında" siyasiler ile halkın birlikte hareket etmesi çağrısı yapıldı. Açıklamada ayrıca bölge halkının, petrol tesisleri ile enerji hatlarının korunmasından sorumlu olan orduya destek vereceği kaydedildi.

Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen'de, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husiler'in Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla daha da tırmanmıştı. Bu gelişmelerin ardından dün Husiler'in Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdiği iddia edilmişti.

Öte yandan ülkede bazı basın kuruluşlarının haberlerinde, Hadi'nin başkent Sana'nın Sittin Caddesi'ndeki konutunda Husiler'in gözetimi altında bulunduğu öne sürülüyor. Sosyal medya ve bazı internet sitelerinde ise Hadi'nin, ''güneye kaçtığı'' ve memleketi Lahac ya da Aden'de olabileceği iddiaları da yer alıyor.

AA

HABERE YORUM KAT