1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Hâdim’in hikayesinden hepimize kalan bir şey var!
Hâdim’in hikayesinden hepimize kalan bir şey var!

Hâdim’in hikayesinden hepimize kalan bir şey var!

"Reis Bey", "Kelebekler Sonsuza Uçar" filmleriyle zor işlere imza atan yönetmen Mesut Uçakan'ın yeni filmi "Suveydâ” 10 Eylül 2021 tarihinde sinemada izleyiciyle buluşuyor.

09 Eylül 2021 Perşembe 12:30A+A-

Hâdim’in hikayesinden hepimize kalan bir şey var!

Suveydâ filminin hikayesi, 1930 yılları ve sonrası, sosyal ve siyasi olayların baskısı altında bunalan ve yeni rejimin dayatmalarıyla dini hassasiyetler arasında sıkışıp kalmış olan yoksul Anadolu köylerinde geçiyor. Getirilen yasaklar karşısında gizlice hafız olmak isteyen 11 yaşlarındaki Hadim’in, savrulmalarını, ötelere uzanan azmini, umudunu, hayalleri anlatıyor.

Hadim’in dedesi Mecid Efendi Ereğiz köyünün imamıdır. Mecid Efendi Arapça ezan okuduğu için jandarmalar tarafından yaka paça götürülür ve ardından cenazesi gelir. Bu Hadim’i derinden etkiler. Dedesi hafız olmasını istemiştir hep. O da hafız olmaya azmeder. Babası Nuri Çavuş’ta onun arkasındadır. Ne var ki bu o kolay değildir. Zira Harf Devrimi’yle ülkede eski yazı ile öğrenim yasaklanmıştır ve yeni açılmış olan köy mektebinde Kur’an dersi alması imkansızdır. Oysa bu yaşlarda hafız olamazsa ileride bu çok zor olacaktır.

Nuri Çavuş, jandarmayla karşı karşıya gelmemek için Hâdim’i sabahın alacakaranlığında kaçırıp, uzaktaki bir dağ köyüne götürür ve orada hıfzını yapması için, namını çok duyduğu müderrislerden Tığlı Hoca’ya teslim eder. Yeni yerinde sorumlulukları ağır, çilelerle dolu yeni bir hayata adım atan Hâdim, bir yandan iyi bir hafız olmaya çalışır; bir yandan da Kur’an’da kıssası geçen Süleyman Peygamber gibi kuşdilini öğrenme tutkusuna kapılır. Öykünün başından beri beyaz bir güvercinle kurduğu muhabbet onu metafizik bir dokunuşa götürecektir.

Sosyal ve siyasal bir kargaşa atmosferinde hayatını Kuran’la örmeye çalışan ergen bir çocuğun öyküsüdür Hâdim’in öyküsü. Sonu, sürpriz bir finalle bitecektir. Yaşanmış öykülerden hareketle hazırlanmış olan Suveyda filmi yarın vizyona giriyor!

Suveydâ’ya vizyonda destek olmak ailece yapılabilecek bir etkinlik olarak Türkiyeli Müslümanların zorlu süreçlerine sahip çıkmak adına oldukça önemli! Biz de bu çabaya imza atanları tebrik ediyoruz…

whatsapp-image-2021-09-08-at-22-29-26.jpeg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum