1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Habertürk’e verilen cezanın düşündürdükleri
Habertürk’e verilen cezanın düşündürdükleri

Habertürk’e verilen cezanın düşündürdükleri

RTÜK, tarafından Habertürk’e verilen ceza medyanın geleceği hakkında bir takım soruları gündeme getiriyor.

05 Aralık 2020 Cumartesi 13:42A+A-

 

HAKSÖZ HABER

RTÜK, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın sözleri nedeniyle Habertürk’e % 5 idari para, 5 kez de program durdurma cezası verdi. Ali Mahir Başarır sadece siyasi argüman üretmek adına Katar ile imzalanan tank palet fabrikası anlaşması için, “ordu Katar’a satıldı” sözlerini kullanmıştı.

Katar ile yapılan ticari anlaşmalara yönelik CHP başta olmak üzere muhalefetin siyasi tavır alışı hakkında Haksöz Haber’de, CHP’nin tutumunun ırkçı önyargılarla açıklanabileceği yönünde haberler hazırlandı. Bu bağlamda Mahir Başarır’ın sözlerinin tevile falan ihtiyacı yoktur. Anlamaya değil yaftalamaya çalışan bir perspektiften olayı ele alan Başarır meşum bakış açısını da kamuoyuna göstermiştir.

Başarır’ın Habertürk’teki programdan sonra kamuoyunda çok fazla tartışılan sözleri hakkında bir araya gelen RTÜK yönetimi ise canlı yayın esnasında sarf edilen ifadeler için Habertürk’e % 5 para, 5 kez de program durdurma cezası verdi. Niçin verildiğinin anlaşılması oldukça zor olan bu ceza özünde siyasi bir tavrı gösteriyor denilebilir. Bu da RTÜK’ün bağımsızlığı meselesine gölge düşürüyor.

Mahir Başarır’ın sarf ettiği sözlere hem konuklar hem de programın sunucuları tarafından anında itiraz ediliyor. Ancak bu da Habertürk’ü kurtarmaya yetmemiş. Düşündürücü olan ise bu ceza sonrasında yaşananlarda saklı.

Mahir Başarır meşum bakış açısından ortaya dökülen sözleri haklı olarak hükümetin eline önemli bir koz verdi. Hükümette bu durumu CHP’nin siyasi konumlanışından hareketle argüman olarak kullanmaya başladı. Bir süredir bu duruma alışık değiliz. Eskiden basın gücünü de elinde bulundurmasına rağmen toplum hep muhalefetin gaflarını ve ferasetsizlik örneği politikalarını müstehzi bir şekilde konuşurdu. Ancak Türkiye’de değişen dengeler iktidarın görünürlüğünü artırırken bu iş iktidarın ne kadar faydasına oldu orası tartışmalı.

Habertürk’e verilen anlamsız cezadan sonra başka bir şey tartışılmaya başlandı. Artık Ali Mahir Başarır’ın sözleri değil Habertürk’e uygulanan sansür konuşuluyor. Zira mantıktan, akıl ve izandan yoksun işler doğal olarak insanların gündemlerini farklı konular üzerine yoğunlaştırmalarına sebep oluyor. İktidarın gizliden veya açıktan verdirdiği bu anlamsız ceza muhalefetin ekmeğine yağ sürdü özetle. Türkiye de eskisi gibi siyaset üretmeyi beceremeyen AK Parti gerçeğini bir kere daha gördü ne yazık ki.

HABERE YORUM KAT

8 Yorum